Pukkelpop 2018

De stijgers Dua Lipa

Wie het is Een 23-jarige Brits-Albanese zangeres.

wat het is ‘Dark pop’ met heel, heel veel referenties naar exen.

Grootste streaminghit New Rules (860 miljoen plays)

Kendrick Lamar is de logische afsluiter van Pukkelpop 2018, want hij moet zowat de enige zijn die even populair is bij de critici als bij het publiek. Maar één Pukkelpopartiest streamt nog beter dan K-Dot: Dua Lipa. Mochten Spotify-plays de doorslag geven, dan zou niet de eigenlijke headliner Arcade Fire, niet indielieveling The War on Drugs top of the bill zijn, maar zij. New Rules (2017), een how-to om over je ex te raken, spant wat dat betreft de kroon. Maar ook IDGAF (2018), waarin Dua Lipa haar ex nog maar eens duidelijk maakt dat ze toch zeker niet meer aan hem denkt, en Scared to Be Lonely (2017) , een song van Martin Garrix met haar als gastzangeres, zijn met respectievelijk 456 miljoen en 557 miljoen streams elk groter dan de volledige laatste platen van The War on Drugs en Arcade Fire opgeteld.

Dua Lipa
Dua Lipa

Imagine Dragons

Wie het is Een vierkoppige band uit Las Vegas.

wat het is Een hybride van bombastische rock, pop, folk en EDM.

Grootste streaminghit Thunder (743 miljoen plays)

‘Hoe de gezichtsloze rock van Imagine Dragons de toekomst van het genre werd’, kopte USA Today eerder dit jaar. De verklaring: Imagine Dragons is een rockband die niet klinkt als een rockband. Hun sound is een mash-up van stadionrock, pop, folk en EDM, wat maakt dat ze hun plek vinden op zowat alle grote radiozenders én in de meest uiteenlopende playlists. Het is hoe rock in het streamingtijdperk werkt – zie ook: Twenty One Pilots. Imagine Dragons zal Pukkelpop in zijn broekstak steken. Of u hen nu een draak van een groep vindt of niet.

Jess Glynne

Wie het is Een 28-jarige singer-songwriter uit Groot-Brittannië.

wat het is Adele in een dancejasje.

Grootste streaminghit Rather Be met Clean Bandit (636 miljoen plays)

Na Dua Lipa is deze roodharige Adele-adept de meest gestreamde artiest van de eerste Pukkelpopdag. Toegegeven: haar grootste streaminghits zijn songs die ze inzong voor Clean Bandit ( Rather Be, uit 2014) en Rudimental ( These Days, van dit jaar). En toch: ook haar eigen Hold My Hand (2015) wint het vlotjes van alles van Martin Solveig, de Franse sterproducer die na haar aantreedt in de Dance Hall. U komt dus maar beter op tijd voor Jess Glynne, want het kot zal te klein zijn.

Imagine Dragons
Imagine Dragons

Travis Scott

Wie het is Het alias van Jacques Webster, een Texaanse rapper van 26.

wat het is Rap en trap voor fans van Asap Rocky.

Grootste streaminghit Goosebumps (467 miljoen streams)

‘When Travis Scott raps, people listen’, schreef HotNewHipHop even geleden. Scott werkte al met zowat de hele hiphoproyalty samen, van Kanye West over The Weeknd tot Drake. En toch bestaat de kans dat u nog nooit van hem gehoord hebt. Als Studio Brussel iets van hem draait, is het de Major Lazer-track waarop hij meezingt. Als Hln.be over hem schrijft, is het omdat hij het lief van Kylie Jenner is. Maar op het internet is hij een superster. Goosebumps (2016), met Kendrick Lamar, is op Spotify zes keer groter dan Lemon (2017), de meest gestreamde song van N.E.R.D. En dus mag Scott vrijdag ná N.E.R.D (en na Oscar and the Wolf, de meest gestreamde Pukkelpop-Belg) het hoofdpodium headlinen. De kids zullen dat snappen.

Jess Glynne
Jess Glynne

De daler Arcade Fire

Ooit was Arcade Fire een internetfenomeen, het snoepje van de mp3-blogs. Maar in streamingtijden lijkt hun ster steeds meer tanende. De Canadezen tekenden vorig jaar bij de major Columbia, volgens hun manager ‘om in de klasse van Taylor Swift en Beyoncé te kunnen spelen’. De campagne bij Everything Now (2017) was groots, en de plaat kwam op één binnen in Billboards top honderd. Alleen: een week later was ze alweer uit de top tien getuimeld. Tegenvallende streamingcijfers, inderdaad. Indierock (zie ook: The War on Drugs en Grizzly Bear) heeft een streamingprobleem, en Arcade Fire is daar een goed voorbeeld van.

Travis Scott
Travis Scott
Arcade Fire
Arcade Fire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content