Muziek en politiek, het wordt nooit wat. In Duitsland is nogal wat heisa ontstaan over de campagne van politica Angela ‘Angie’ Merkel, die het conservatieve CDU op de tonen van Angie aan een verkiezingsoverwinning wil helpen. Merkel gebruikt de Rolling Stones-klassieker als campagnelied, maar vond het blijkbaar niet nodig om daarvoor toestemming te vragen. En los daarvan lijkt de song ook bijzonder ongelukkig gekozen, met lyrics als ‘Angie, you’re beautiful, but ain’t it time we said goodbye?’, You Can’t Say We’re Satisfied’, ‘ Where will it lead us from here?’ en – vooral – ‘All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke’.

Of de Stones klacht zullen indienen tegen het CDU is nog niet duidelijk, maar zeker is wel dat ze niet de eersten zijn die misbruikt worden als verkiezingsargument. Vorig jaar nog bombardeerde het Britse Labour Beautiful Day van U2 zonder toestemming tot campagnelied, en eerder jatte de partij ook al Right Here, Right Now van Norman Cook aka Fatboy Slim. Cook: ‘Ik zat te zappen, en plots zag ik Tony Blair op een of ander podium grijnzen op de tonen van mijn muziek. Compleet surrealistisch, maar vooral: ongelooflijk pijnlijk. Ik vond het verschrikkelijk dat mensen zouden denken dat ik er toestemming voor had gegeven. Ik háát Blair – de enige verkiezingssong die bij hem zou passen is Give Peace A Chance.’

De traditie van de campagnesongs startte in de Verenigde Staten, waar George Washington al in 1870 een verkiezingslied liet schrijven ( God Save George Washington, op de tonen van God Save The King). Later begonnen presidentskandidaten bestaande nummers te gebruiken, maar vaak zonder eerst aandachtig naar de tekst te luisteren. In 1984 maakte Ronald Reagan zich onsterfelijk belachelijk met protestsong Born In The USA van Bruce Springsteen (‘ You end up like a dog that’s been beat too much/Till you spend half your life just covering up’) en vorig jaar deed George W Bush een en ander nog eens dunnetjes over met een gecensureerde versie van Woodie Guthries This Land Is Your Land – oorspronkelijk een striemende aanklacht over de sociale ongelijkheid in de VS van A.

In eigen land toonde CD&V al een paar keer hoe het niét moet – een eerste keer door Jean-Luc Dehaene Het Leven Is Mooi te laten zingen, een tweede keer met een tenenkrullende remake van gay-klassier YMCA – maar toch staat de Wisselbeker Voor de Slechtste Campagnesong Aller Tijden op de schouw bij Hillary Clinton, die zich door haar spin doctors ooit Captain Jack van Billy Joel liet aanpraten, met de onsterfelijke regels: ‘Your sister’s gone out, she’s on a date. And you just sit home and masturbate.’ Jawel, dat heeft u goéd gelezen.

(W.V.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content