Cols en plastrons – Om die dode uurtjes tussen de Tour-, Giro-, Vuelta- en andere etappeverslagen op te vullen: leef de Patrick Lefevere in u uit.

PC, PSP Cyanide / Focus Home Gameplay: 8,5 l Grafisch: 9,5 l Audio: 7

Slecht nieuws voor de huisgenoten van gezonde Vlaamse mannen: behalve de overdosis wielersport op tv die de zomermaanden traditioneel brengen, is er ook een nieuwe aflevering van Pro Cycling Manager, de game voor amateurwielermanagers. En die komt dicht genoeg bij de real thing om wielerfanaten na het wedstrijdverslag op de buis ook nog eens uren aan hun gamescherm te kluisteren. Boek alvast een vakantie zonder vader.

Pro Cycling Manager is een game van het simulatietype, zoals Flight Simulator en FIFA, en dus niet zozeer voer voor gamefreaks als wel voor aficionado’s van spaken, kettingen en glimmende kuiten. Er zitten ook geen typische gameplaymechanismen in die vingervlug knoppenwerk vereisen. Wat dit soort games nastreeft, is de realiteit van het wielerbedrijf zo dicht mogelijk benaderen, en daar slaagt deze Cycling Manager weer met glans in. De opdracht: in de huid van een ambitieus ploegmanager kruipen en een bloeiende carrière uitbouwen. Over meerdere seizoenen moet je zien te groeien in je rol, ervaring opdoen, de jonge beloften van je eigen team grootbrengen én die van de andere teams in de smiezen houden en de nodige transfers doen. Werk aan de winkel, met maar liefst 61 officiële ploegen, 1500 renners, 180 wedstrijden en in totaal 520 etappes.

De mogelijkheden kunnen voor een nieuwkomer wat overweldigend lijken, maar het duurt niet lang voor je de vele details en nuances gaat appreciëren. Als je de aansturing van alle management- en wedstrijdschermen eenmaal in de vingers hebt, krijgen zelfs de meest doorgewinterde kenners een realistische wielerervaring geserveerd.

De game verschijnt voor het eerst ook in een draagbare, sterk afgeslankte versie voor de draagbare gameconsole PSP, maar dit is vooral een stevige preview voor de grote broer op pc: hier immers ‘maar’ twintig teams in plaats van 61 en een carrière die beperkt is tot vijf seizoenen. Anderzijds zijn de makers er wel in geslaagd de hele Tour de France in een achterzak te doen passen.

U ziet het, het is perfect mogelijk om het over wielrennen te hebben zonder ook maar een keer het woord ‘doping’ te gebruiken – oeps, nu hebben we het tóch gedaan.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content