PREMATUURTJES

Donderdag 24/10, 21.35 – vtm

In de nieuwe zesdelige reeks Prematuurtjes werpt vtm een blik achter de schermen van de dienst Neonatologie van het UZ Antwerpen. ‘Dit is geen reality zoals Babyboom‘, zegt producer Celine Van Cauwenberghe. ‘Prematuurtjes is eerder een reeks in documentairestijl. We willen tonen wat er allemaal bij komt kijken om kindjes die te vroeg geboren zijn te helpen. Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen zijn zeventig mensen in de weer op Neonatologie. Naast het medische aspect houdt men daar bijvoorbeeld met heel veel omgevingsomstandigheden rekening: licht, geluid… Men doet er alles aan om voor de baby het gevoel te creëren dat hij nog in de baarmoeder zit.’

Was het eenvoudig om toestemming te krijgen?

CELINE VAN CAUWENBERGHE: We hebben vrij vlug een ja op onze vraag gekregen, al waren daar uiteraard enkele voorwaarden aan verbonden, met name respect voor de patiëntjes en hun ouders. Die kregen de volledige vrijheid om te zeggen tot waar we konden gaan. Dat is belangrijk, omdat je nooit weet hoe het uiteindelijk zal aflopen wanneer we iemand beginnen te volgen.

Hoe betrokken raak je als tv-maker?

VAN CAUWENBERGHE: Het is onvermijdelijk dat je betrokken raakt. De eerste keer dat je op een afdeling met prematuurtjes komt, daar kan niemand je op voorbereiden. Die kleine, fragiele kindjes daar zien liggen, dat grijpt je naar de keel. De allerkleinste zijn helemaal naakt, nog te zwak om aan- en uitgekleed te worden. Ze staan nog maar aan het begin van hun leven en moeten al zo hard vechten.

Hoe breng je dat in beeld voor een tv-programma dat ook weer niet te zwaar op de hand mag zijn?

VAN CAUWENBERGHE: We onderbreken de beelden af en toe met weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes en kindjes van zwarte origine het meeste kans hebben om te overleven? Hier en daar proberen we ook een vrolijke noot in te lassen, kleine, aandoenlijke dingen. Zo hebben we een papa gefilmd toen hij voor het eerst zijn kindje mocht wassen. Een heel mooi moment: die man is natuurlijk superzenuwachtig en zijn gestuntel is aandoenlijk om te zien. We hebben ook het geluk dat het goed is afgelopen met alle prematuurtjes die we tot nu hebben gevolgd.

Welke stijlkeuzes hebben jullie gemaakt: wel of geen commentaarstem bijvoorbeeld?

VAN CAUWENBERGHE: We hebben geopteerd voor een commentaarstem, actrice Hilde Debaerdemaeker. We hebben haar gevraagd omdat haar tweeling ook te vroeg is geboren. We vermoedden dat zij vanwege haar betrokkenheid nog net iets meer gevoel in de tekst zou kunnen leggen dan een neutrale inlezer. Ze zag het helemaal zitten en leest alles in met een warme en betrokken stem.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content