JOHN MCTIERNAN

VS 1987. MET ARNOLD SCHWARZENEGGER, CARL WEATHERS, BILL DUKE. 22.40 – KANAALTWEE

PREDATOR

Volgende week vertoont VT4 ook Last Action Hero, maar die Schwarzenegger-actiefilm verzinkt in het niets in vergelijking met deze schitterende monsterfilm. De Oostenrijkse spierbundel en Hollywood-gouverneur is de elitesoldaat Dutch Schaeffer, die samen met zijn commandogroep naar de Latijns-Amerikaanse jungle gestuurd wordt voor een politieke missie. Tijdens hun tocht door het oerwoud krijgen ze niet alleen af te rekenen met lokale communistische guerrillastrijders, maar vooral met een moordlustig buitenaards monster. De eerste studiofilm van John McTiernan staat nog altijd overeind als een robuuste actiethriller, een energieke mix tussen Rocky en Alien. McTiernan heeft oog voor de setting van de jungle en zijn acteursregie mijdt de valkuil van cartoonesk machismo.

De onbetwistbare held van dit woeste jungleavontuur is het mysterieuze monster dat de leden van het militaire commando één voor één brutaal afslacht. Sf-goeroe Stan Winston ontwierp dit hongerige buitenaardse wezen, een walgelijk technologisch creatuur met verschrikkelijk lange hoektanden en een enorme onderkaak dat van boom tot boom slingert en als een kameleon van kleur kan veranderen. De cast van deze bijzonder efficiënte genreklassieker heeft met de jaren aan ‘belang’ gewonnen: behalve Jesse Ventura, de gewezen worstelaar die het in het begin van de jaren negentig tot gouverneur van Minnesota schopte, vertolkt ook Lethal Weapon-scenarist en Kiss Kiss, Bang Bang-regisseur Shane Black een rol.

The Moon is Blue ** Otto Preminger, VS 1953. Preminger stookte opnieuw een provocerend vuurtje in puriteins Hollywood met deze adaptatie van een Broadway-hit over vier ‘maagdelijke tv-actrices’. Zijn o zo onschuldige sekskomedie werd door de katholieke kerk veroordeeld als ‘het werk van de duivel’ (14.50 – BBC 2) Beyond Rangoon* John Boorman, GB-VS 1995. Lovenswaardige politieke thriller met Patricia Arquette en Frances McDormand, gesitueerd in het door de militaire dictatuur getroffen Birma. Net als The Killing Fields wringt dit actieavontuur een beetje doordat het leed van het Birmaanse volk parallel met een persoonlijke verlossing van een buitenstaander wordt getoond, maar de manier waarop de nobele Boorman de jungle filmt, is adembenemend (16.00 – VTM) The World is not Enough * Michael Apted, VS-GB 1999. Megalomane geopolitieke thriller, Bond n° 19, vooral memorabel om de laatste vertolking van Desmond Llewellyn als Q. (20.50 – VT4) Karakter* Mike Van Diem, NL 1997. Donkere, voortreffelijk vertolkte Bordewijk-verfilming over een vader-zoonrelatie met Jan Decleir, goed voor de Oscar voor beste buitenlandse film (23.20 – Canvas).

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content