De kerken lopen wel leeg, maar blijkbaar hebben mensen toch nood aan een of andere vorm van godsdienst. Dat blijkt althans uit een aantal bizarre religies gebaseerd op de populaire cultuur die de afgelopen jaren ontstaan zijn.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

KOPIMISME

GOD = FILESHARING

De nieuwste aanwinst in de religieuze wereld, ontstaan in Zweden. De kerk, die aanleunt bij de Piratenpartij uit Scandinavië, is gekant tegen copyright en vindt dat informatie vrij en ongeremd uitgewisseld moeten kunnen worden. Voor de gelovigen, de Kopimi (‘copy me’) genaamd, is ‘filesharing’ een vorm van ter communie gaan en zijn de knip- en plakfuncties Control-C en Control-V het kruisteken. Sinds begin januari is het Kopimisme officieel erkend als godsdienst in Zweden.

WOODISME

GOD = ED WOOD

Als je naar www.edwood.org surft, krijg je eerst een pop-up te zien met de boodschap: ‘To answer your first question – yes, we’re TOTALLY serious!’ Het Woodisme werd in 1996 in het leven geroepen door Steve Galindo, een grote fan van de cultregisseur Ed Wood, de maker van onder meer Glen or Glenda en Plan 9 from Outer Space, ook bekend als ‘de slechtste film aller tijden’. Hij en zijn volgelingen inspireren zich op het werk van Wood om een gelukkig leven te leiden. Tijdens de misvieringen verkleedt iedereen zich als iemand van de andere sekse (omdat Wood een fan was van travestieten) en is er drank à volonté.

JEDIISME

GOD = THE FORCE

Sciencefictionfans durven al eens fanatiek te zijn, maar de leden van het jediisme drijven het toch nog net iets verder. Jeddiisten geloven dat er echt zoiets als ’the Force’ bestaat en dat je die kracht ook in je eigen leven kunt gebruiken; ze verkleden zich als Jediridders en handelen volgens de ‘Jedicode’, een verzameling van geboden en stelregels.

MATRIXISME

GOD = THE ONE

Mensen die Keanu Reeves aanbidden, je kunt je er enige vragen bij stellen. In 2004 nam een groepje Amerikanen de drie Matrix-films van de Wachowskibroers als basis voor het Matrixisme, een religie die ook teruggrijpt naar oosterse filosofie en spiritualisme. Ondertussen zouden er zowat zestienduizend leden zijn, die misschien aangetrokken werden door het feit dat binnen de godsdienst het gebruik van psychedelische middelen aangemoedigd wordt.

DUDEÏSME

GOD = THE DUDE

The Big Lebowski van de Coenbroers heeft een tiental jaar nadat hij in de bioscoop te zien was al zijn eigen fanclub, zijn eigen feest (Lebowski Fest) én zijn eigen godsdienst, het ‘Dudeism’ – officieel ‘The Church of the Latter-Day Dude’. Die religie werd in 2005 opgericht en telt ondertussen wereldwijd meer dan honderdduizend leden; met enige trots weet men op de officiële website dan ook te melden dat het dudeïsme ’the slowest-growing religion in the world’ is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content