1. FILM Sidney Pollack

Tot 20/9, Filmmuseum, Brussel

De eind mei overleden Sidney Pollack krijgtdezer dagen in Brussel nog wat postume schermtijd. Herbeleef de grootste successenvan de regisseur én enkele van de door hem gedirigeerde acteurs in They Shoot Horses, Don’t They, Tootsie (foto: Dustin Hoffman), Out of Africa en meer.

www.filmarchief.be

2. EXPO Hans Hartung. Le geste et la méthode

Tot 16/11, Fondation Maeght,Saint-Paul de Vence

Zo contradictorisch spontaan en meesterlijk het oeuvre van Hans Hartung (1904-1989) oogde – vandaar de titel – zo volledig lijkt deze expo. In zowat driehonderdvijftig werken uit zijn persoonlijke collectie volgen de liefhebbers de evolutie die deze abstracte schilder doormaakte. (foto: T1966-K3, 1966)

www.fondation-maeght.com

3. FESTIVAL Brussels Movie Days

10-14/9, Wolubilis, Brussel

Verscheidenheid troef op de Brussels Movie Days. Avant-premières worden afgewisseld met prenten uit verschillende continenten én genres – met net dat tikje meer aandacht voor Europese producties, plus nevenactiviteiten en workshops.

www.brusselsmoviedays.be

4. FILM Home Made: British Rep Cinema

11-28/9, Nova, Brussel

‘Verwacht geen traditionele pudding,tea en fish & chips-gedoe’, stelt Nova Cinema ons meteen gerust. Wat dan wel? Een mix van cultprenten, genrefilms en gasten als een hommage aan miskende Britse filmmakers en alternatieve bioscopen uit de jaren zestig.

www.nova-cinema.org

5. DVD Heroes 2

Uit op 11/9

Clark Kent en Peter Parker zijn niets tegen de ongewone helden van de Amerikaanse successerie Heroes. Benieuwd of er in seizoen twee nog eens een hand door de vleesmolen wordt gehaald om vervolgens miraculeus te herstellen.

www.universalpictures.nl

6. DVD Dichtvorm

Uit op 10/9

Selected Shorts maakt poëzie voor een keer ook voor niet-kenners fijn verteerbaar. Enkele jonge Vlaamse animators serveren u met Dichtvorm hapklare literaire brokken, in de vorm van vijftien filmpjes gebaseerd op hedendaagse gedichten.

www.selectedshorts.be

7. FILM Franse film (1895-1945)

Tot 30/09, Filmmuseum, Brussel

Allons enfants de la patrie, en dan wel in de richting van het Filmmuseum. Daar vindt in september immers het eerste deel van een hulde aan de Franse film plaats, met deze maand aandacht voor het begin van de cinema tot aan het eind van WO II, en dus films als A nous la liberté, les Enfants du paradis (foto), Drôle de drame en kortfilms van Alice Guy Blaché (foto).

www.filmarchief.be

8. BOEK Wirtschaftswunder

Nu uit Taschen

Terwijl Amerikaanse reisbureaus nog trips naar de platgebombardeerde steden organiseerden, legde Josef Heinrich Darchinger tussen 1952 en 1967 de gestage heropbouw vanWest-Duitsland vast. Zijn unieke kleurfoto’s zijn nu verzameld in een prestigieuze uitgave.

www.taschen.com

9. CONCERT Johnny Cash. A Tribute

12/9, Capitole Gent; 15/9, Stadsschouwburg Antwerpen

Precies vijf jaar nadat Johnny Cash richting eeuwige concertzalen vertrok, brengen enkele Vlaamse artiesten hem weer tot leven. Tooien zich voor de gelegenheid volledig in het zwart: Axl Peleman, Jan Hautekiet, Willy Willy en nog enkele bereidwillige collega’s.

www.capitolegent.be en www.stadsschouwburgantwerpen.be

10. FOTOGRAFIE Lucien Herve

6/9 tot 11/10, Michael Hoppen Gallery, Londen

De vorig jaar overleden Frans-Hongaarse fotograaf Lucien Herve had iets met architectuur. Getuigen daarvan: de zeldzame zwart-witfoto’s van Le Corbusiers bouwwerken, kleurenportretten van Zaha Hadid, indrukwekkende beelden van de Eiffeltoren en plaatjes van zijn eigen flat die nu in Londen te zien zijn.

www.michaelhoppengallery.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content