Dinsdag 29/9, 20.40 – CanvasMet welk gerecht kon je Greta Garbo’s hart veroveren? Wat voor potje deed Bob Marley huilen als een vrouw? En met welke schnaps spoelde Astrid Lindgren haar Zweedse gehaktballen door? Voor de nieuwe reeks van Plat Préféré reisde Jeroen Meus wat graag kriskras de wereld rond. Lees: New York, Jamaica, Hongkong, Zweden… Je zou Meus en zijn makkers ervan verdenken dat ze hun beroemdheden selecteren op basis van de locaties die ze kunnen aandoen.

‘Betrapt’, grijnst Jeroen Meus schalks. ‘Neen, even ernstig. We hebben ons zo’n complex reisschema op de hals gehaald dat we de helft van de tijd met jetlag zitten. Pas op, je hoort me niet klagen, maar je moet niet denken dat we na elke plat konden doorzakken. In Zweden was dat anders wel verraderlijk: zuipen dat ze daar kunnen! In dat land hadden we trouwens Herman Van Molle als charmante gids. Hij wilde absoluut tolken, omdat we voor de Plat Préféré van Astrid Lindgren Inger Nilsson hadden gestrikt, die veertig jaar geleden Pippi Langkous speelde. Dat was hem voor Zalm voor Corleone niet gelukt.’

Je kookt ook laxpudding – oftewel zalmpudding – het liflafje van Greta Garbo. Heb je iets met Zweden?

Meus: Ik wilde mij vooral in de Scandinavische keuken verdiepen. Wij kennen enkel de balletjes van Ikea – zeg maar: de biefstuk-friet van Zweden – maar in Scandinavië maken ze fascinerende dingen. En tegelijkertijd kon ik meer over Greta Garbo te weten komen. Natuurlijk heb ik wel wat parate kennis over haar leven, maar ik vind het geweldig om er helemaal in op te gaan.

Zijn er grootheden die je met spijtin het hart niet in ‘Plat Préféré’ hebt gekregen?

Meus: Al vanaf het eerste seizoen werken we met een gigantische longlist.Iemand als Herman Brood valt helaas meteen af, want die at nauwelijks. Meestal stuit je echter op praktische bezwaren. Bob Marley wilden we al het eerste seizoen brengen, maar we kregen echtgenote Rita niet tijdig uit Ethiopië overgevlogen. Bij Bruce Lee dreigde het ook mis te lopen, tot we nog net op tijd zijn tegenspeler uit Enter the Dragon te pakken kregen. Momenteel zitten we in de rats met Charles de Gaulle. Tja, om een bevoorrechte getuige uit diens omgeving te vinden, moet je natuurlijk tot in de hoogste regionen van de Franse macht doordringen. De kleindochter van Frank Sinatra zegde dan weer wel meteen toe.

Hoe lyrisch je bij momenten ook wordt, de nieuwe ‘Plat Préféré’wordt ook even onvervalste ‘Jackass’ als jij je tanden in ’s werelds strafste peper zet.

Meus: (Enthousiast) De Scotch Bonnet! Zo straf als zesduizend flesjes tabasco. Als je op zo’n plek kán komen, moet je zoiets toch proberen – zelfs als je er dan een dag ziek van bent. En om dat dan als een Jackass-stunt in beeld te brengen – inclusief versnelde beelden en rum om te blussen – was een idee van mij. Dankzij Plat Préféré leer ik niet alleen bij als kok, ik krijg ook steeds meer inzicht in tv-maken. Wie weet, maak ik in de toekomst nog andereprogramma’s. Maar dan het liefst voor Canvas.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content