Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

De originele King Kong uit 1933 heeft iederéén gezien, maar kent u ook de nakomelingen? Een overzicht van de stamboom van Koning Aap.

Merian C. Cooper & Ernest B. Schoedsack, 1933

Ernest B. Schoedsack, 1934

Soya Kumagai, 1938

John Lermont, 1961

Ishiro Honda, 1962

Ishiro Honda, 1967

John Guillermin, 1976

Paul Leder, 1976

Frank Agrama, 1976

John Guillermin, 1986

KING KONG

Een monstrueuze gorilla uit plasticine klautert de Empire State Building op, Fay Wray schreeuwt Manhattan bijeen, en een onverslijtbare filmmythe wordt geboren. Het ‘achtste wereldwonder’, zoals Kong door de promojongens wordt omschreven, is meteen een kaskraker en wordt de reddende engel van de noodlijdende RKO Studios. Met dank aan de verbeeldingskracht van regisseurs Cooper en Schoedsack, scenarist Edgar Wallace, componist Max Steiner en special effects-goeroe Willis O’Brien.

SON OF KONG

Acteur Robert Armstrong trekt opnieuw de regisseurs-plunje van Carl Denham aan – het kwalijke personage dat Kong richting New York sleepte – en loopt deze keer zowaar diens zoontje tegen het knuffelbare lijf. Haastige, licht ironiserende sequel waarin trouwens met geen woord over de moeder wordt gerept. Het negende wereldwonder?

EDO NI ARAWARETA KINGU KONGU (KING KING APPEARS IN EDO)

Kong trekt richting Japan. Dit keer niet met de hulp van stop-motion technieken, maar die van een acteur die onder een harig kostuum loopt te zweten. Naar verluidt dé film die het idee voor Godzilla deed gisten, en in elk geval minstens even legendarisch als Skull Island. Meer dan enkele stills en verwarde getuigenissen van Japanse veteranen blijven er niet van over.

KONGA

Een schattige chimpansee krijgt met dank aan een geschifte wetenschapper een groeispurt van jewelste, en muteert tot een schuimbekkende monsteraap die Londen tot een theebaaltje dreigt te reduceren. Een lachbreuk van een monsterfilm met special effects die even gedateerd ogen als een gemiddelde aflevering van de Benny Hill Show.

KING KONG VERSUS GODZILLA

Dé clash der kolossen aan de voet van Mount Fiji. Kong wordt opgetrokken uit helium-ballonnen, blijkt plots wel tweehonderd meter gegroeid – kwestie van de eerste ronde tegen Godzilla te overleven – en gaat het duel aan met het radioactieve, vuurspuwende reptiel uit rubber. Campy monster thrash uit de Japanse Toho Studios, waarin Kong zijn debuut maakt in kleur.

KING KONG ESCAPES

Wat begint als een getrouwe remake, ontaardt al snel in een kitscherig spektakel met als surrealistisch hoogtepunt de clash tussen Kong en een mechanische replica, die door de knotsgekke Dokter Who werd ineen geknutseld. De LSD was duidelijk van uitstekende kwaliteit.

KING KONG

Uber-producer Dino de Laurentiis – nooit verlegen zittend om een monster meer of minder – blaast niet zozeer de Kong-legende nieuw leven in, maar vooral de kapsels van Jeff Bridges en Jessica Lange. Roman Polanski en Sam Peckinpah bedankten Dino vriendelijk voor het aanbod, en dus dook John ‘Towering Inferno’ Guillermin maar de regiestoel in. Een groots opgezette maar matig succesvolle film die inmiddels zo ‘seventies’ oogt dat Kong bijna uit het achtergrondkoortje van Boney M. lijkt weggeplukt.

APE

Een veertig meter grote gorilla bezoekt Korea en trapt er ondermeer enkele flatgebouwen en de goede smaak aan diggelen. Onvoorstelbaar suffe rip-off met als hilarische climax het gevecht tussen een Kong lookalike en een stuk plastic dat volgens filmhistorici en psychiaters van de Lacaniaanse school een variant op de monsterhaai Jaws moet voorstellen.

QUEEN KONG

Britse slapstick parodie op het feminisme, maar dan helaas wel één met bloedarmoede. Met ene Ray Fay als het olijke baasje waarop de vrouwelijke monstergorilla verliefd wordt.

KING KONG LIVES

Trop is teveel en teveel is trop, behalve dan voor Dino De Laurentiis en John Guillermin. Tien jaar nadat Kong in hun update van het World Trade Center werd geknald, wordt het beest weer uit coma gehaald. En dat om aan een vrouwelijke soortgenoot te worden gekoppeld, en Linda Hamilton boven zijn kooi te zien hangen. Geef toe: een aap zou voor minder aan het briesen en brullen gaan.

‘KING KONG’ VANAF 15/12 IN DE BIOSCOOP

EXTRA OP WWW.FOCUSKNACK.BE

OUDE INTERVIEWS MET PETER JACKSON.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content