Kapitein Jaak – Tegelijk met de filmzalen entert piratenkapitein Jack Sparrow ook de gameconsoles.

PC, PS3, Xbox 360, PS2, PSP, Wii, DS Eurocom Entertainment / Disney Interactive Studios Gameplay 7 l Grafisch 8 l Geluid 7

Hou het stil voor onze collega’s van de filmrubriek, maar stiekem houden wij van Pirates of the Caribbean. Hoe ongeloofwaardig de piraten met een gouden hart ook mogen zijn, hoe tweedimensionaal de personages en hoe flinterdun het verhaaltje dat slechts de actiescènes aan elkaar rijgt; ergens in onze genen schuilt een DNA-streng die maakt dat wij de overweldigende decors, de karikaturale schurken, het visuele spektakel en het degengezwiep onweerstaanbaar vinden. Dat het derde avontuur van Kapitein Jaak meer van hetzelfde brengt, zal ons dus worst wezen, en ook de bijbehorende game prutsten we weer met wellustige vingers open – als betrof het een kist die wel eens vol gouden sieraden en dukaten kon zitten.

Geen grote film zonder game bij Disney, dat de piraten loslaat op zowat elk spelletjesplatform. Uiteraard is de game- play daarbij niet overal hetzelfde. Zo hoef je op de DS-versie niet het grafische detail van de Xbox 360 te verwachten, terwijl bij de bewegingsgevoelige Wii het sabelzwaaien een heel aparte sensatie wordt. Maar ongeacht het platform blijft de Pirates of the Caribbean-formule een dankbare basis voor een game. Groots opgezette scènes, bad guys à volonté, herkenbare hoofdpersonages, enig hersenwerk – iets wat de film bepaald niét van zijn publiek vergt – en niet aflatende actie.

Jack Sparrow, Will Turner of Elisabeth Swann – de personages in wier huid je kunt kruipen – moeten het vooral hebben van hun zwaardkunstjes om hun vijanden uit te schakelen. Davey Jones en Sao Feng zijn maar twee van de lange rij legendarische piraten die je naar het leven zullen staan. Naast het betere hak- en steekwerk zijn er ook de mogelijkheden die de vaak interactieve omgeving biedt, en het is die tactische diepgang die At World’s End boven de gemiddelde game-naar-een-film uittilt. Het scenario van de film wordt min of meer gevolgd, maar de game slaat af en toe een zijweggetje in en gaat uiteindelijk veel verder dan de laatste aflevering van de filmtrilogie.

Een waarschuwing voor de volwassen piratenfans: deze game mikt duidelijk op de iets jongere gamer, want de ironische of silly knipoogjes die in de film ook mondhoeken met baardgroei omhoog doen krullen, zijn in de game niet te bespeuren. Deze Jack Sparrow is gewoon een begenadigd zwaardvechter; niet de wereldvreemde, sociaal onaangepaste schavuit die Johnny Depp zo sympathiek over het grote scherm laat dansen.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content