DUNNETJES DRAADLOOS. HET NIEUWE MUZIEKSYSTEEM VAN PHILIPS IS VEELBELOVEND OP PAPIER, MAAR DE PRAKTIJK ONTGOOCHELT.

www.philips.com

Philips WACS700

Met de WAC700 en WAS700 (samen WACS700) heeft Philips een muzieksysteem dat op papier bijzonder interessant lijkt voor MP3-fanaten. Het bestaat uit een basisstation, de WAC700, en tot vijf satellietstations van het type WAS700. In het basisstation zit een harde schijf van 35 megabyte, goed voor flink 700 muziekcd’s in een aanvaardbaar MP3-formaat.

Je kan de muziek afspelen op het basisstation, maar ook op een satellietstation. De twee worden draadloos met elkaar verbonden. Bij onze test vonden de twee stations elkaar snel – muziek op het satellietstation afspelen verliep probleemloos. Je kan ook op het basisstation en op de andere apparaten tegelijk verschillende muziek afspelen. Iedereen in huis kan dus in principe naar z’n eigen muziek luisteren. In principe, zeiden we, want er zit een addertje onder het gras: de draadloze verbinding werkt niet onbeperkt. Wij konden maximaal één kamer verder gaan, en dat is een stuk minder ver dan de twee dikke muren die de handleiding als begrenzing opgeeft.

In het basisstation zit een cd-speler, die cd’s in MP3-formaat kan omzetten. Geduld oefenen is hier de boodschap, en je kan ook niet erg veel cd’s na elkaar omzetten. Gelukkig is het mogelijk om het station aan te sluiten op een computer, om zo MP3- of WMA-bestanden die je al hebt over te zetten. Ook dat verloopt traag, maar gaat toch iets sneller dan de andere methode.

In de doos zit software om muziek over te zetten en speellijsten aan te maken, maar voor de rest kan je eigenlijk vrij weinig doen met de harde schijf die in het systeem zit. Zo is het onmogelijk om muziek die op het station staat naar een computer over te zetten. Zogezegd om illegaal kopiëren van muziek te voorkomen, maar in de praktijk is dat flauwekul. Als je echt een uitgebreide verzameling muziek in MP3-formaat hebt, heb je niet genoeg aan de 35 megabyte van de ingebouwde harde schijf. Een ander serieus minpunt is dat je de muziek van een cd die je op het basisstation afspeelt, niet kan doorsturen naar de satellietstations. Gelukkig heeft elk station een ingebouwde radio.

Met een vrij strak en plat ontwerp en de basismogelijkheden van de WAC700 heeft Philips wel een knap concept uitgedacht, maar voor een toch wel stevig prijskaartje van 900 euro (voor de WACS700) had men sommige dingen toch wat beter mogen uitwerken. Zo zou het logischer zijn mocht het systeem standaard een bestaand (draadloos) netwerk kunnen gebruiken, zoals de SLA5500 van Philips dat doet, of desnoods zelf een netwerkje via het stroomnet opzetten om toch echt overal in huis goed muziek te kunnen doorsturen.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content