JONATHAN DEMME

VS 1993. MET TOM HANKS, DENZEL WASHINGTON, JASON ROBARDS. 15.15 – EEN.

PHILADELPHIA

Een film met een driedubbele condoom erover, zo zou je met enige zin voor ironie het ultravoorzichtige en nobele aidsdrama Philadelphia kunnen omschrijven. Regisseur Jonathan Demme, terend op de Oscarroem van The Silence of the Lambs, durfde wel zijn kop uit te steken, want dit is de allereerste Hollywood-studiofilm over de seksueel overdraagbare ziekte die sinds het begin van de jaren ’80 voor een wereldwijde epidemie zorgt. De voor zijn vertolking met een Oscar bekroonde Tom Hanks speelt een ambitieuze en net gepromoveerde homoseksuele advocaat die door zijn firma, gerund door Jason Robards, ontslagen wordt als men er achterkomt dat hij de ziekte heeft. Hanks daagt de firma voor de rechtbank. Na lang zoeken vindt hij een homofobe advocaat (Denzel Washington) die hem wil verdedigen.

Zoals wel vaker gebeurt wanneer Hollywood een heikel thema tackelt, is ook Philadelphia in de eerste plaats een rechtsdrama met propagandadoeleinden waarin elke scherpe sociale commentaar vermeden wordt. Demme, van wie we toch meer gedurfde en minder voorspelbare films gewoon zijn, houdt de naald van de humane barometer voortdurend netjes in het midden. Het is bijvoorbeeld typerend dat we Hanks zijn vriend (Antonio Banderas) nooit zien kussen. Ook een leuk en huizenhoog cliché: als Hanks Washington vertrouwd wil maken met zijn homoseksuele wereld, zet hij een aria uit een opera op.

Gunfight at the O.K. Corral ** John Sturges, VS 1957. Sturges’ geromantiseerde reconstructie van de legendarische shootout in Tombstone tussen Wyatt Earp (Burt Lancaster) en Doc Holliday (Kirk Douglas) blijft steken in de schaduw van John Fords op identieke feiten geïnspireerde My Darling Clementine. Het zijn de genuanceerde vertolkingen, met Jo Van Fleet in een stevige bijrol, die deze onevenwichtige western zijn glans geven (13.45 – VIJFtv) Lloyd’s of London * Henry King, VS 1936. Van Henry King, ook wel ’the flying director’ genoemd wegens zijn fascinatie voor vliegtuigen, zijn we betere films gewend dan dit soms logge historische drama over het bekende Engelse verzekeringsinstituut. De doorbraak van Tyrone Power (00.05 – France 3) Wise Blood *** John Huston, VS 1979. In de handen van Huston wordt dit verhaal over de korte rebellie tegen Christus van een jonge religieuze fanatiekeling (Brad Dourif) een hoogst bizarre satire in het diepe Zuiden. Destijds geflopt, maar nu aan herwaardering toe (01.15 – BBC 2).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content