STRENGTHS* Zeventien Oscars. Een opbrengst van 3 miljard dollar. Een bijna universele lofzang bij de critici. Sinds hij The Lord Of The Rings tot een meer dan uitstekend einde bracht, is Peter Jackson de heerser van Hollywood. Oké, zijn laatste film King Kong maakte minder indruk – al was hij aan de box office nog altijd goed voor een zeer respectabele 549 miljoen dollar – maar dat heeft zijn status allerminst aangetast. Bovendien heeft Jackson een metamorfose ondergaan: terwijl hij ten tijde van LOTR altijd gekleed ging in een korte broek en sandalen, draagt hij nu soms al eens een pak.

OPPORTUNITIES* Jackson heeft de tijd aan zijn kant. New Line kocht de boeken van Tolkien in 1998 – toen een verfilming nog commerciële zelfmoord leek – van Miramax en heeft de filmrechten volgens insiders maar voor een bepaald aantal jaar in haar bezit. Daarna komen ze terug in handen van producer Saul Zaentz, die de boeken in ’76 kocht van de erven Tolkien. Wellicht moet New Line voor eind 2008 The Hobbit verfilmd hebben, anders is het de melkkoe kwijt. Dus kan Jackson wachten en hopen, want Zaentz beschouwt hem wél als enige mogelijke regisseur voor The Hobbit.

WEAKNESSES* Met zo’n palmares zou je denken dat het een uitgemaakte zaak is dat Jackson ook The Hobbit zou regisseren, de (dubbele) prequel op LOTR en de film waar sinds The Phantom Menace het meest naar uitgekeken wordt. Alleen: dat is niet zo. Sinds Jackson in 2005 een proces aanspande tegen New Line Cinema, de studio achter LOTR, zijn de relaties een beetje verzuurd. Jackson denkt dat New Line heeft gelogen over de inkomsten van The Fellowship Of The Ring en wil een audit laten uitvoeren bij de studio, die daar niet om kan lachen en niet meer wil samenwerken met Jackson.

THREATS* ‘Zolang ik hier zit’, zei de grote baas van New Line onlangs in een interview’, zal die man geen films meer maken voor ons.’ Terwijl iedereen verwachtte dat New Line onder druk van de miljoenen LOTR-fans en de pleidooien van onder meer acteur Ian McKellen zou zwichten, lijkt de studio de hielen dieper in het zand te steken. De zoektocht naar een nieuwe regisseur gaat dan ook koortsachtig verder. Bij de namen die circuleren, zit onder meer Sam Raimi, die net als Jackson ooit begon als horrorregisseur en met Spider-Man ook al enige ervaring heeft met kaskrakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content