STRENGTHS*Je kunt niet ontkennen dat Pete Doherty het publiek aanspreekt. Er zijn maar weinig artiesten die zo vaak in de media komen door iets niet te doen: opdagen voor een concert, afkicken van de drugs, trouwen met Kate Moss… Los daarvan heeft Doherty zeker muzikaal talent, ook al heeft hij de afgelopen jaren hard zijn best gedaan om dat te verbergen in een wolk van cocaïne. De plaat die hij maakte met The Libertines stónd er (in Groot-Brittannië raken ze er nog steeds niet over uitgepraat) en ook Down in Albion, het album van Babyshambles bevatte een paar zeer degelijke songs.

OPPORTUNITIES* Op een hoorzitting vorige week waar hij moest komen vertellen over zijn vorderingen in het afkickcentrum maakte Doherty een zeer goede indruk. Hij vertelde dat de mensen in zijn omgeving genoeg hadden van zijn verslaving: ‘They’ve said it’s drugs or them’, aldus Doherty en dat dreigement heeft blijkbaar indruk gemaakt. Bovendien heeft hij het bijgelegd met Carl Barat: de twee traden onlangs nog eens samen op. Of dat een positieve invloed heeft op zijn muziek weten we later dit jaar: dan komt de nieuwe plaat van Babyshambles uit en gaat de groep op tournee.

WEAKNESSES* Wel, daar kunnen we kort over zijn: zowat alles wat je in je aders kunt spuiten, in je neus kunt snuiven of op een andere manier in je lichaam kunt krijgen. Zijn drugsverslavingen hebben ervoor gezorgd dat The Libertines uit elkaar vielen – gitarist Carl Barat raakte het gedrag van zijn vriend zo beu dat hij er een punt achter zette – en door zijn fratsen wordt Doherty natuurlijk ook steeds minder au sérieux genomen als muzikant. Babyshambles kreeg vorig jaar al de ‘Naomi Award’ voor ‘slechtste liveband’ en Doherty zelf wordt in de Britse pers consequent ‘junkrocker’ genoemd.

THREATS* Het is niet de eerste keer dat Doherty zogezegd zijn demonen heeft bezworen en daarna hervalt. Het valt dus nog af te wachten of hij het ditmaal wel vol kan houden. Volgens recente berichten in de Britse pers gaat het Doherty financieel ook allerminst voor de wind. Hoewel Down in Albion goed heeft verkocht en de band vaak optreedt, heeft Doherty 2006 afgesloten met een flink verlies. Hij leeft dan ook vooral op kosten van Kate Moss, die ook de rekening voor zijn afkickcentrum zou hebben betaald. Maar natuurlijk: wie van de drugs af moet, heeft misschien maar beter niet te veel geld op zak.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content