Peking Express

SEAN DHONDT: 'Meer dan vierduizend kandidaten wilden meedoen.'
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Zondag 9/4, 20.30, Q2

Een avontuurlijke reis door Vietnam, Laos en Cambodja, in beeld gebracht door een crew van maar liefst 130 man: voor het nieuwe seizoen van Peking Express – bijna tien jaar na het vorige – hebben Q2 en de Nederlandse zender Net5 kosten noch moeite gespaard. Drie Vlaamse en drie Nederlandse duo’s liften door Zuidoost-Azië, terwijl ze onderweg zo veel mogelijk prijzengeld verzamelen om dat in de finale te kunnen verzilveren. Presentator Sean Dhondt reist mee op zijn meest casual sletsen.

Sean Dhondt: Een vakantie zou ik Peking Express toch niet noemen, hoor. We zijn geen dag langer weggeweest dan nodig. En zo’n dag begon meestal al rond vijf uur ’s ochtends – we moesten op tijd vertrekken om de kandidaten zeker voor te blijven. Het was een lange en bijzonder intensieve maand, maar wel een onwaarschijnlijk avontuur. Naast de prachtige landschappen en culturen die ik er heb ontdekt, heb ik ook verdomd lekker gegeten. (lacht)

Waarom is er na al die jaren toch weer een nieuwe Peking Express?

Dhondt: Sowieso hangt er veel nostalgie aan Peking Express, net als aan De mol. Je merkt dat mensen erop gebrand zijn om samen met de kandidaten weer in het programma te duiken. De nek-aan-nekraces zijn nog steeds even spannend én er wordt weer heel wat afgelachen. Ik denk aan de momenten waarop de kandidaten zich met handen en voeten aan een Vietnamees verstaanbaar probeerden te maken.

Jullie hebben een paar nieuwigheden toegevoegd.

Dhondt: We wilden er enkele twists in steken. Aan het begin van elke etappe krijgt telkens één duo een zwarte enveloppe mee. Aan het einde van de race krijgt het laatste duo die toegestopt. Je gaat dan namelijk niet automatisch naar huis, zoals vroeger, je krijgt een extra kans om in de race te blijven. In de enveloppe zit ofwel een rode of een groene kaart. Is ze groen, dan mag je alsnog in het spel blijven. Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Bij de volgende etappe moeten ze een extra passagier meenemen, een bekend persoon, die alles voor hen moet doen: liften, een slaapplaats zoeken en de opdrachten spelen. Je lot ligt dus in de handen van die extra reisgezel.

Welke bekende koppen wisten jullie daarvoor te strikken?

Dhondt: Ik mag al één iemand bekendmaken. De Amerikaanse choreograaf Dan Karaty, die jurylid was in So You Think You Can Dance en Dansdate, zal in de eerste aflevering een van de duo’s vervoegen. Ik herinner me nog dat hij heel enthousiast was, maar wel met enkele vragen zat. Ik heb hem toen gezegd dat hij zijn plan maar moest trekken. (lacht)

Voor De mol waren er dit jaar 6500 kandidaten. Liepen de inschrijvingen bij jullie even vlot binnen?

Dhondt: Wij hadden meer dan vierduizend kandidaten. Nadien heb ik nog veel berichten gekregen van mensen die te laat waren en zich toch nog wilden inschrijven. Jammer maar helaas. De toekomst zal uitwijzen of ze een nieuwe kans krijgen, voor een volgend seizoen.

Jorik Leemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content