Paul Baeten
Paul Baeten Columnist bij Knack Focus

P.B. GRONDA, schrijver van onder meer Onder vrienden en Straus Park, duikt elke week in de populaire cultuur.

Enkele weken geleden was er nieuws in Vlaanderen. Lisa Simpson, het getekende personage, had gelachen met België. Zo.

Je krijgt dan altijd meteen die gemengde reactie van een uiterst klein land: ergens te teer en onzeker om er echt mee te kunnen lachen, tegelijk ook achterlijk fier omdat een van de bekendste tv-programma’s ter wereld toch maar mooi de moeite heeft gedaan om eens met ons te lachen. Ze weten dat we bestaan! Zie je nu wel!

Ik dacht: ze hebben het misschien nog eens over wafels gehad, zoals Obama onlangs, of er is een spaceship in de vorm van het Atomium op Springfield neergestort. Wie kan het wat schelen? Nee, serieus: wie kan het nog wat schelen?

Bleek dat ‘lachen met België’ neerkwam op een steek naar het Congoverleden onder Leopold II. Dit is de dialoog:

HOMER: Look at all these knobs and buttons. They’re clearly a superior race. Maybe that means they’ll be nice to us.

LISA: You mean like Europeans were to the Native Americans or the Belgians were to the Congo?

HOMER: That’s right, pick the only two times in history where things got messy.

Ik weet niet in welke mate de leerplannen in de laatste twintig jaar zijn aangepast, maar de episode die ons land doorliep onder een van de grootste massamoordenaars uit de geschiedenis, werd in mijn tijd alvast zo ondermaats en eufemistisch onderwezen dat je het eigenlijk niets anders dan historisch revisionisme kunt noemen.

In ondemocratische landen kun je dat verwachten. België is echter een constitutionele monarchie. Maar alleen al het feit dat het nog steeds een monarchie is, getuigt al van het gebrek aan perspectief. In geen enkel, maar echt geen enkel min of meer, van ver of dichtbij, enigszins serieus land zou de familie van iemand als Leopold II gewoon leuk in positie blijven. En dat de internationale afkeer destijds voor de Belgische onderdanen werd verstopt zoals Coke Zero voor Noord-Koreanen is op zich al erg genoeg, maar dat er sindsdien geen uitgesproken correctie is gebeurd, is een schaamvlek zo groot dat je ze waarschijnlijk niet ziet als je erop woont. Die man staat daar nog steeds, in Oostende, waar hij van op zijn paard naar de Noordzee mag kijken. Dat is blijkbaar normaal. Maar het is Lisa Simpson die met ons lacht. Allez, Lisa!

Ayatollah Khomeini, Robert Mugabe, Pol Pot, Charles Taylor, Saddam Hoessein, Benito Mussolini, de boys van IS, Al-Qaeda, Boko Haram… Allemaal maar badmeestertjes en vrijetijdsmoordenaars naast de man onder wiens bewind naar schatting acht miljoen Congolese slaven op de een of de andere manier – het zal er doorgaans geen aangename geweest zijn – hun einde vonden.

In de klas leerden we dan dat er wel eens handjes – van dieven! – verloren gingen in Congo. En dan snel over naar Albert I. Die nam tenminste al eens de moeite om tot daar af te reizen. Het toerisme, weet je wel.

Maar Lisa Simpson, het dekselse kind, dat lacht met de Belgen, zeg. Godverdomme, ze weten dat we bestaan.

Zie je nu wel.

P.B. GRONDA

LEOPOLD II STAAT DAAR NOG STEEDS, IN OOSTENDE OP ZIJN PAARD. MAAR HET IS LISA SIMPSON DIE MET ONS LACHT. ALLEZ, LISA!

Partner Content