(Britse import, geen Nederlandse ondertitels)

Parks and Recreation is bedacht door de mensen die ook instonden voor de Amerikaanse remake van The Office, en je zou de serie gemakkelijk kunnen afdoen als een doorslagje van die reeks, of van het Britse origineel. Ze is opgevat als een fake docusoap, waarin fictieve mensen gevolgd worden door een tv-ploeg en af en toe hun hart luchten tegen de camera. Ze speelt zich af in een omgeving waar creativiteit niet aangemoedigd wordt, de dienst Parken en Recreatie van het plaatsje Pawnee. De centrale figuur is iemand die zo hard in zichzelf gelooft dat ze de voeling met de realiteit is kwijtgeraakt: Leslie Knope, adjunct van de afdeling en een vrouw die wanneer ze het plan opvat om een verlaten bouwwerf om te vormen tot een park, dat beschouwt als de eerste stap naar het presidentschap van de VS. En rond dat hoofdpersonage cirkelen enkele andere weirdo’s, zoals haar cynische hulpje Tom of haar baas Ron, een ultraconservatief die elke vorm van overheid eigenlijk een ‘verkwisting van belastinggeld’ vindt en heimelijk droomt van een privatisering van de parken.

Weinig nieuws onder de zon dus, en toch duurt het maar een paar afleveringen vooraleer Parks and Recreation zijn eigen plekje heeft gevonden. Dat komt omdat de reeks in tegenstelling tot de meeste mockumentary’s van de afgelopen jaren een erg positieve houding aanneemt tegenover de personages. Het leven van Leslie en de andere ambtenaren in Pawnee is op zich gefundenes Fressen voor een satire op de politiek, maar eigenlijk brengen de makers net het tegenovergestelde: Leslie is misschien wel wereldvreemd en egocentrisch, ze straalt tegelijk zo veel enthousiasme en idealisme uit dat ze niet alleen de mensen om haar heen zover krijgt dat ze meehelpen aan het parkje, maar ook de kijker aansteekt. Parks and Recreation wordt daardoor niet alleen onweerstaanbaar grappig, maar ook simpelweg onweerstaanbaar.

Dit eerste seizoen is slechts zes afleveringen lang, en niet meer dan een voorsmaakje voor de prachtreeks die Parks and Recreation ondertussen geworden is: de serie gaat in de VS immers al vier seizoenen mee en de laatste jaargang werd eind 2012 nog door Time uitgeroepen tot ‘beste tv van het jaar’, vóór Homeland, Mad Men en al de rest. Desalniettemin is Parks and Recreation in Vlaanderen, waar enig tegengif voor de voortschrijdende verzuring toch ook welgekomen zou zijn, nog steeds nergens te bekijken, ook niet op dvd. Een taak voor Leslie Knope!

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content