PARIJS

'A BOUT DE SOUFFLE'

Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen? Deze week: Parijs. Bon voyage!

[ZIEN]

Jean-Luc Godard

Geen cineast die Parijs vanuit zo veel invalshoeken heeft belicht als Jean-Luc Godard, een ingeweken Zwitser nota bene. Ontdek de futuristische metropool Alphaville (1965), oftewel hôtel Scribe vlak bij de place Vendôme en de Essotoren en de hoofdzetel van Electricité de France in La Défense. Ren door het Louvre en scheur over de place de la Bastille met de boefjes uit Bande à part (1964). Of kuier laconiek over de Champs-Elysées en snuif de chic van de Rive gauche op met gangster Jean-Paul Belmondo in A Bout de souffle (1960).

[LUISTEREN]

Paris s’éveille (Jacques Dutronc)

Hoe cliché het ook klinkt: er is geen ballade die zo de Lichtstad bezingt als Dutroncs tube uit 1968: Paris s’eveille. ‘Je suis le dauphin de la place Dauphine. Et la place Blanche a mauvais mine’, zingt de playboy-chansonnier over zijn geboortestad die ontwaakt wanneer de minnaars vermoeid zijn, de stripteaseuses weer aangekleed en de Eiffeltoren koude voeten heeft. Een heerlijk laconieke hommage aan de vitaliteit, excessen, routines en monumenten van gai Paris, met die springerige dwarsfluit die van geen slapen wil weten.

[LEZEN]

Victor Hugo

Victor Hugo woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Parijs, het decor voor zijn bekendste romans. In Notre-Dame de Paris (1831) beschrijft de meesterrealist hoe Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de kathedraal, het hart van de beeldschone zigeunerin Esmeralda tracht te veroveren. In Les Misérables (1862) werpt Hugo de barricades op tegen de uitbuiting van het stadsproletariaat. Geen nood indien u een luie lezer bent: beide romanklassiekers werden inmiddels elvendertig keer verfilmd.

[EXPO]

La Triennale

La Triennale d’art contemporain, in en rond Palais de Tokyo, werpt een blik op de rol van de kunstenaar in de geglobaliseerde kunstwereld, onder de noemer ‘Intense Proximité’. De deskundige gids is Okwui Enwezor, curator van Documenta 11, die zoekt naar de verbanden tussen kunst en etnografie. Met werk van tientallen kunstenaars, van Daniel Buren tot Chris Ofili. Laat uw blik zeker ook over het recent vernieuwde Palais zelf dwalen.

tot 26/8, Palais de Tokyo.

latriennale.org

[PARCOURS/EXPO]

Paris en chansons

U hebt het gehad met de Lonely Planettips voor plekken die bij aankomst allesbehalve lonely blijken te zijn? Dan is Paris en chansons een goed alternatief: een tentoonstelling over de uitgebreide verzameling chansons over de lichtstad, maar u kunt zelf ook de stadsroute volgen, geplaveid met een 200-tal songs. Kijk met uw oren.

Expo tot 29/7, Galerie des bibliothèques de la Ville de Paris.

chansons.paris.fr

[HOTSPOT]

Le Batofar

Geen grootstad zonder water. Gelukkig zijn er andere manieren om de Seine te aanschouwen dan de overbevolkte bateaux mouches. De aangemeerde boot Le Batofar herbergt een concertzaal en club met een vernieuwend programma, een restaurant en een terras. In de zomermaanden is het aangelegde strand de plek om rond te hangen en te aperitieven.

Metro Quai de la gare.

batofar.org

VOLGENDE KEER

Stockholm

DOOR DAVE MESTDACH & MARIJKE VAN GEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content