‘Paola, dolce Paola. In un mio sogno mi son permesso.’ Zeventig wordt ze intussen, de Italiaanse prinses Paola, die in 1958 het hart van toen nog prins Albert veroverde en enkele jaren later door Adamo zo smachtend werd bezongen. Voor de VRT is het een uitgelezen gelegenheid om het archiefmateriaal van de voorbije vijftig jaar nog eens op te duikelen en er Een beeld van een vrouw van te maken. Samen met stukken exclusieve interviews biedt dit biografische portret een blik op de koningin der Belgen, die door haar stilzwijgen nog steeds als een van de meest mysterieuze figuren van het koningshuis geldt.

Geboren op 11 september 1937 in Italië als de jongste van zeven kinderen in het eeuwenoude geslacht Ruffo di Calabria leert ze de latere Belgische koning kennen op de kroningsplechigheid van paus Johannes XXIII. Hun huwelijk in 1959 zorgt al meteen voor een netelige kwestie: op verzoek van het hof wordt eerst voorzien dat de paus de verbintenis persoonlijk zal inzegenen, maar de Belgische regeringsleiders zijn het daar niet mee eens en het paar trouwt in Brussel. Het blijkt slechts een voorbode van meer onheil. Volgens ingewijden klikt het ook niet bijster goed met schoonzus Fabiola, die zich te veel met de opvoeding van Paola’s ook al niet makkelijke kinderen inlaat, en ze krijgt nogal wat kritiek op haar gebrekkige kennis van het Nederlands.

Hoewel ze jaren lang hun best hebben gedaan om de schijn van het huwelijksgeluk hoog te houden, is het in België al langer geweten dat Alberts scheve schaats – zijn affaire zou meer dan vijftien jaar geduurd hebben – niet zonder gevolgen is gebleven. In de ogen van het volk maakt het Paola wel een menselijker koningin, net als het feit dat ze bij officiële gelegenheden vaak ongeïnteresseerd kijkt en zelfs niet eens lijkt te luisteren. Even hartelijk als schoondochter Mathilde zal ze niet meer worden, maar tegenover haar devote onderdanen toont ze zich wel steeds elegant en beleefd. Dat ze voor haar zeventigste verjaardag ook achthonderd Belgen die zich het lot van kinderen in moeilijkheden aantrekken, heeft uitgenodigd, bewijst eens te meer dat ze haar rol als koningin vooral sociaal ziet.

David Beckham: New Beginnings Documentaire waarin David Beckham gevolgd wordt tijdens zijn laatste maanden bij Real Madrid en de voorbereiding van zijn overstap naar LA Galaxy (20.25 – Ned3).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content