PANORAMA: DE TACKLE VAN DE MAFFIA

20.00 – CANVAS

Waar is de tijd dat onze lippen wit porselein kusten, als we na de zoveelste owngoal in de toiletpot werden geflikkerd door de teammakkers? In het professionele voetbal blijken zulke fouten dan weer reden tot feestvreugde. Voetbalwedstrijden worden getrukeerd dat het een lust is en spelers worden schaamteloos omgekocht. Dat kwam althans aan het licht toen er in Azië astronomische bedragen werden ingezet op onbelangrijke wedstrijden van het Belgische eersteklassevoetbal.

Panorama stelt zich nu de vraag of ons land het proefterrein was voor een nieuw fenomeen: gokfraude via het internet. De Chinees Zheyun Ye, of ‘de Gokchinees’, zoals zijn bijnaam luidt, blijkt immers de spin in een web van fraudeurs. Een vrouwenhistorie en een klacht voor zedenfeiten lagen in Brussel aan de basis van zijn arrestatie. Maar toen er te weinig bewijzen bleken, moest Ye worden vrijgelaten, waarop hij verdween naar Sjanghai. Van minstens vijf wedstrijden van de huidige competitie vond het Panorama-team voldoende aanwijzingen om te besluiten dat er werd gefoefeld. Maar ze ontdekten ook dat voetballers door de Chinese gokmaffia werden omgekocht op het eind van het vorige kampioenschap.

Pietro Allatta, de manager van Anderlecht-keeper Silvio Proton, zou de belangrijkste handlanger van de Gokchinees zijn. Deze Allatta is geen onbekende bij het Belgische gerecht. Hij verdween even achter de tralies in een proces tegen koppelbazen en er kleeft een maffiageurtje aan zijn handen: de dossiers waarin zijn naam voorkomt, gaan gemoeid met veel geld en geweld. Panorama stelde vast dat Pietro Allatta het voetbal in de as La Louvière-Mons in een wurggreep houdt. Velen blijken schatplichtig aan hem en niemand durft hem in het openbaar tegen te spreken. Behalve Panorama dan: de programmamakers gingen op zoek naar Zheyun Ye in Sjanghai en durfden de confrontatie aan met Allatta.

Das Pop Portret van de Gentse groep die in 1998 de Rock Rally won en sindsdien naam maakte met pretentieloze pop (13.00 – Canvas) Analyse van de zelfmoordterrorist Psychologen wereldwijd proberen in het hoofd van zelfmoordterroristen te kijken, om te achterhalen wat hen drijft. Over Leven kijkt mee (21.05 – Canvas) CSI Herhaling van het tweede seizoen van de Amerikaanse misdaadreeks (22.35 – VijfTV). Voyage of the Damned (0) Stuart Rosenberg, GB 1976. Pompeuze reconstructie van de mislukte asielreis van meer dan negenhonderd Joodse bootvluchtelingen richting Cuba. De indrukwekkende sterrencast, met Faye Dunaway en Max von Sydow, weet nooit te overtuigen (16.40 – BBC 2) In Country (0) Norman Jewison, VS 1989. Mislukt Vietnamdrama met Bruce Willes, in zijn eerste echte ernstige dramatische rol, als een verbitterde veteraan die via zijn 17-jarige nichtje (Emily Lloyd) opnieuw met het oorlogsleed geconfronteerd wordt (14.55 – VTM) True Lies * James Cameron, VS 1994. Schwarzie krijgt een roekeloze Jamie Lee Curtis aan zijn zijde in deze spionagekomedie vol striphumor, een blockbuster met een anti-islamitische ondertoon – eigenlijk een remake van Claude Zidi’s La totale – die door het Pentagon ondersteund werd. (21.25 – VT4) Gribouille ** Marc Allégret, Fr. 1937. Beheerst vertelde politiefilm waarin een sterke en vermakelijke Raimu, als jurylid bij een rechtszaak, medelijden krijgt met beschuldigde en debutante Michèle Morgan (0.10 – France 3).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content