Orakel

Eerste zin Er lag die ochtend mist over het land, en daarom waren Luca Wolf en Emma Reich de eersten die het schip zagen.

Luca is 13 en dolverliefd op Emma. Als ze op een winterochtend samen naar school rijden, zien ze in een bloembollenveld bij de duinen een achttiende-eeuws zeilschip liggen dat Orakel blijkt te heten. Emma, die meer durft dan Luca, kruipt door een luik op het dek naar binnen. Tot Luca’s verbijstering komt ze niet meer terug. Meer mensen gaan Emma die ochtend achterna, ook Luca’s vader. Allemaal worden ze verzwolgen door het schip. De Nederlandse geheime diensten doen er alles aan om het mysterie uit de media te houden en schakelen Robert Grim in, die al eerder bovennatuurlijke verdwijningen heeft onderzocht. Hij ontdekt dat het werkelijke gevaar uit de Noordzee komt, waar men bij een boorplatform de resten van een mammoet heeft teruggevonden. Dat gevaar is zo groot dat er een onmenselijk groot offer nodig is om het af te wenden.

Thomas Olde Heuvelt (°1983) publiceerde op zijn negentiende zijn eerste horrorverhaal. In 2013 kwam Hex uit, dat ook internationaal hoge ogen gooide. Daarin onderzoekt Robert Grim de verdwijning van duizenden vervloekte mensen uit een lieflijk Nederlands dorpje. De film- en tv-rechten van dat boek werden aan Warner Bros. verkocht, en het zou ons niet verbazen dat ook voor Orakel stevig geboden wordt. Ook als je niet van bovennatuurlijke rimram houdt, staat dit verhaal als een huis. Misschien heeft het met het vertrouwde Nederlandse decor te maken, de mistige velden, de dreigende dijkbreuken, de altijd woeste Noordzee. Olde Heuvelt zet zeer doorleefde personages neer en schrijft erg natuurlijke dialogen, want zelfs als de mensheid ten onder dreigt te gaan, blijft iedereen zijn nuchtere Hollandse zelf.

Orakel ****

Thomas Olde Heuvelt, Boekerij, 460 blz., ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content