Nóg enkele albumhoezen die wegens te aanstootgevend in de ban geslagen werden.

Smells like censorship – Nirvana – Nevermind (1991)

In ’91 vertikten warenhuisketens Wal-Mart en K-Mart om Nevermind van Nirvana in hun winkelrekken te leggen, meesterwerk of niet. Om de ogen van gevoelige huismoeders te ontzien, werd op de geslachtsdelen van de zwemmende baby dan maar een promosticker aangebracht. Spencer Elden, de inmiddels 16-jarige jongen die als boreling door zijn ouders ter beschikking werd gesteld, noemde zichzelf in een recent interview ‘de bekendste pornoster van de wereld’.

Ook over opvolger In Utero ontstond heibel, zij het dan over de achterkant van de hoes. Met name de combinatie van het artwork – een collage van foetussen die Kurt Cobain in elkaar knutselde – en de songtitel Rape Me zorgde hier en daar voor opgestoken vingertjes. Speciaal voor de Amerikaanse markt werd een ‘cleane’ versie gedrukt waarop Rape Me in de tracklist vervangen werd door Waif Me.

Jane’s Restriction – Jane’s Addiction – Ritual De Lo Habitual (1990)

Perry Farrell wist maar al te goed dat de naakttekening die hij maakte voor Ritual De Lo Habitual, de derde plaat van Jane’s Addiction, links en rechts in het verkeerde keelgat zou schieten en hield dus al meteen een alternatief achter de hand. Dat alternatief was een volledig witte hoes waarop The First Amendment stond afgedrukt, het artikel in de Amerikaanse grondwet dat het absolute recht op vrijemeningsuiting garandeert.

you give rock a bad name – Bon Jovi – Slippery When Wet (1986)

Ze zijn niet veel gewoon, de fans van Bon Jovi. De cover van Slippery When Wet werd in ’86 vervangen door een andere op verzoek van… enkele vrouwelijke fans die het origineel ‘smakeloos en seksistisch’ vonden.

Fallusangst – Dead Kennedys – Frankenchrist (1985)

In ’85 schokte de Amerikaanse punkgroep Dead Kennedys de goegemeente door een aanstootgevende poster bij het album Frankenchrist in te sluiten. Op die poster stond een replica van Penis Landscape, een schilderij van de Zwitserse surrealist H.R. Giger dat voornamelijk uit opgerichte roedes bestaat. Dat was niet naar de zin van Tipper Gore, behalve de vrouw van klimaatgoeroe Al Gore ook de voorzitster van het Parents Music Resource Center, Amerika’s zelfverklaarde muzikale censuurcommissie. Toeval of niet: luttele dagen nadat la Gore haar misprijzen over de poster had uitgesproken, kreeg zanger Jello Biafra de politie over de vloer met een huiszoekingsbevel. Waarop hij prompt werd vervolgd op verdenking van zedenschennis en er hem een jaar gevangenisstraf en een boete van ruim 2000 dollar boven het hoofd hing. Veroordeeld werd Biafra niet, maar de rechtszaak deed ei zo na ’s mans onafhankelijke platenlabel Alternative Tentacles op de fles gaan en zorgde voor de definitieve split van Dead Kennedys.

Foxy tourists – Roxy Music – Country Life (1974)

Op vakantie in Portugal vroeg Bryan Ferry aan twee Duitse toeristes om te poseren voor een albumhoes van Roxy Music. Van die groep hadden Constanze Karoli en Eveline Grunwald nog nooit gehoord, maar poseren wilden ze wel. Vooral in Amerika en – gek genoeg – Nederland lag de blootfoto op de cover van Country Life gevoelig en dus werd er voor die markten een ‘cleane’ hoes ontworpen waarop de dames ontbreken en dus enkel de bomen áchter hen nog zichtbaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content