OPERATIE ACTUA

DE AFSPRAAK

Op Canvas zal de nadruk voortaan op duiding en informatie liggen. Carl Voet, hoofdredacteur actua van de VRT, legt uit wat er zoal verandert.

DE AFSPRAAK

Elke werkdag, 20.30.

CARL VOET: Bart Schols is het gezicht van dit dagelijkse actuaprogramma. Hij ontvangt gasten uit de brede actualiteit en er zullen ook enkele vaste afspraken zijn. Zo komt Kamagurka in het najaar elke woensdag met een eigen verhaal uit het nieuws. De afspraak begint telkens om halfnegen, een tijdstip dat beter past in het bioritme van de actieve bevolking – de tijd is voorbij dat de Vlaming om halfzes thuiskwam van zijn werk – en een goed moment voor kijkers die na hun dagelijkse soapaflevering naar wat anders op zoek gaan. De afspraak moet ook kijkers kunnen prikkelen die al de hele dag nieuws hebben meegepikt, online of op de radio, of die zelfs al een journaal hebben gezien. Bart is de nieuwsgierige gastheer, een topinterviewer die er met het Radio 1-programma De wereld vandaag al heel wat spreekwoordelijke vlieguren op heeft zitten. Hij zal de vragen stellen die gesteld moeten worden en waar nodig ook kritisch zijn. De afspraak snijdt bekende nieuwsverhalen aan maar altijd op een verrassende manier, mikkend op nieuwe inzichten. En ja, er zullen ook verhalen in zitten die niet meteen elders te zien zullen zijn.

TERZAKE

Maandag tot donderdag, rond 23.00.

VOET:Reyers laat valt weg, maar een compleet hernieuwd Terzake vult die leemte op. Kathleen Cools en Annelies Beck, de twee leading lady’s van het betere gesprek, nemen om beurten een week voor hun rekening en ontvangen elke avond de man of vrouw die mee het nieuws heeft bepaald. Ze zullen de vragen stellen die in de rush van de dag misschien nog niet gesteld zijn. In de dagelijkse nieuwsstroom weerklinken vaak de hele dag dezelfde quotes. Terzake maakt tijd om op zoek te gaan naar waar het écht over gaat. Het programmazal daarbovenop de betere reportages brengen en elke avond is er een kruisgesprek. Terzake is ideaal voor een vooruitblik naar de dag daarna, voor breaking news of gewoon voor analyse en duiding bij wat er in de wereld gebeurt.

PANORAMA

Elke zondag, 20.10.

VOET:Panorama verhuist van donderdag- naar zondagavond, de plaats die het vroeger ook al innam. Kersvers presentator Tim Verheyden, die eerder Koppen presenteerde en bij de nieuwsdienst een crack is op het gebied van storytelling, ademt gewoon reportages. Hij weet perfect wat er allemaal beweegt in de wereld van de lange repo. Panorama biedt opnieuw diepgravende reportages, met afwisselend internationale repo’s en producties van eigen makelij. Ik heb zelf nog eindredactie gedaan toen Panorama op zondagavond zat. Op dat tijdstip kun je als kijker tijd vrijmaken voor een diepgravende reportage, en later op de avond misschien nog een spannende fictiereeks meepikken.

(A.I.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content