‘Op Coachella vroegen ze waar onze laptops waren’

Soulwax walst tijdens de festivalmaanden Europa plat met een nieuwe liveshow. Maar wat we nú willen weten is: heeft Jamie xx tijdens dat feestje écht staan shaken?

David Dewaele: Geen idee, maar het is best mogelijk. Misschien stond hij achter ons? The xx staan niet echt bekend als fuifnummers, hé? Maar dat kun je evengoed over ons zeggen, dus ja…

Stephen Dewaele: Het feestje in kwestie was in oktober 2016, ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van het magazine Dazed, in een groot, nieuw pand waar hun kantoren gevestigd zijn. Erol Alkan was er ook, Arca, M.I.A., veel fotomodellen en designers en Pamela Anderson. Blijkbaar. Een behoorlijk wilde bedoening, herinner ik me.

Zijn jullie close met The xx en de kliek van Young Turks?

David: Niet echt. Veel meer dan enkele hallo’s hebben we nog niet uitgewisseld met de leden van The xx. Caius Pawson, hun labelbaas en manager, kennen we wel al een tijdje. Hij is trouwens de zoon van John Pawson, een van de gerenommeerdste architecten in Engeland.

Stephen: Caius was erg geïnteresseerd om Die Verboten (het krautrockproject van de Dewaeles, samen met Riton en vormgever Fergadelic, nvdr.) te tekenen op Young Turks. Maar we brachten de plaat liever zelf uit, op ons eigen label.

Jamie xx stipte in zijn dj-lijstje ook Benji B, DJ Harvey, Ben UFO en John Talabot aan.

Stephen: Ik geloof dat Harvey het dichtst aanleunt bij wat wij als 2manydjs doen. Hij draait al lang mee, sinds begin jaren negentig, en is zo’n beetje de grondlegger van het extreme eclectisme waar wij later ook onze filosofie van gemaakt hebben: alles door elkaar draaien en geen zak om de regels geven.

Met Jamie hebben jullie een liefde voor vinyl gemeen.

Stephen: We kopen nog steeds veel platen, ja. Ze draaien is tegenwoordig minder voor de hand liggend omdat de meeste geluidsinstallaties in clubs en op festivals er niet meer op afgesteld zijn. Sterker nog: de soft- en hardware die wij gebruiken voor de liveshow van 2manydjs – twee dvdj’s, digitale draaitafels van het merk Pioneer waarmee we dvd’s met de visuals en muziek afspelen – wordt tegenwoordig niet meer gemaakt. Ze zijn nu al vintage! (lacht) ‘Waar is jullie laptop?’ vroegen ze op het Coachella-festival. Want ja, wie wil nu nog zélf mixen?

From Deewee

Uit via PIAS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content