Vijf oorlogsfilms uit de kluizen van Fox, nu voor het eerst op dvd te ontdekken.

1 THUNDER BIRDS

(1942) De geïnspireerde vakman William Wellman was tijdens de Eerste Wereldoorlog piloot bij het Franse leger, wat hem later tot een aantal films over waaghalzerijen in het luchtruim inspireerde. Deze propagandafilm, waarin een instructeur en een jonge vechtersbaas met vliegangst voor hetzelfde meisje vechten, is zeker niet de beste uit de reeks, maar Gene Tierney in vroege Technicolor (de prent is prachtig gerestaureerd) is snoep voor de ogen.

2 A FAREWELL TO ARMS

(1957) David O. Selznick, de über- producer van Gone with the Wind, blaast ook dit liefdesverhaal gebaseerd op Ernest Hemingway buiten alle proporties op. Rock Hudson is de Amerikaanse ambulancechauffeur bij het Italiaanse leger die tijdens de winter van 1917 smoorverliefd wordt op de verpleegster (Jennifer Jones) die zijn wonden heelt, maar later zijn hart breekt. De onbeschroomde romantische passie in tijden van verwoesting en ontbering wordt door regisseur Charles Vidor spectaculair uit de doeken gedaan.

3 RUN SILENT, RUN DEEP

(1958) De meeste films over onderzeeërs zijn de saaiheid zelve, maar Robert Wise weet in de vertrouwde beelden van torpedo’s die rakelings langs de duikboot scheren en de clichégeluiden van sonargolven toch de nodige spanning te leggen, mede dankzij puike karaktertekeningen en dito vertolkingen van Burt Lancaster en Clark Gable als kibbelende officieren bij een operatie in de baai van Tokio tijdens WO II.

4 WAR HUNT

(1962) Een piepjonge Robert Redford is de observerende protagonist van dit beklemmende oorlogsdrama in Korea. Een van zijn medesoldaten sluipt voortdurend achter de vijandelijke linies om Koreanen af te slachten en verandert in een oorlogsmachine die niet meer te stoppen is, ook niet als een staakt-het-vuren wordt uitgeroepen. Regisseur Denis Sanders breekt met de simplistische heroïek van het genre.

5 EYE OF THE NEEDLE

(1981) Oubollige, maar behoorlijk spannende spionagefilm van Richard Marquand waarin een geheim agent (Donald Sutherland) die voor de nazi’s werkt in Engeland te weten komt waar D-Day zal plaatshebben. Achternagezeten door de Britse Intelligence strandt hij op een Schots eiland. Hij beleeft er een passionele relatie met een gefrustreerde vrouw (Kate Nelligan) die verliefd wordt op de verrader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content