1 FESTIVAL – FILMFESTIVAL ROME 22/10 tot 31/10

U vond Venetië tijdens de laatste Mostra te toeristisch? Probeer dan Rome, dat dit jaar voor de derde keer met een eigen filmfestival uitpakt. Een bezoek aan de Eeuwige Stad in gezelschap van schoon volk als Monica Bellucci, Gael García Bernal en Viggo Mortensen: waarom ook niet?

romacinemafest.it

2 VIDEO – WORLD ONE MINUTES BRUSSELS Tot 12/12, deBuren, Brussel

Missy Elliott mag het misschien niet zo op one minute men bekeken hebben, in deBuren zijn het graag geziene gasten. Dit is een reis door de wereld aan de hand van duizend filmpjes van één minuut – zestig seconden artistieke vrijheid van China tot Brussel.

deburen.eu

theoneminutes.org

3 FESTIVAL – VRIJHEIDSFESTIVAL 16 tot 26/10, Flagey / Théâtre Marni, Brussel

Voelt u zich bedreigd in uw vrijheden, stoort u zich aan het gemekker over het ‘groeiende onveiligheidsgevoel’ én heeft u zin om een expo, concert (AKA Moon Trio, Femi Kuti), docu, theaterstuk of debat mee te pikken? Dan is het Vrijheidsfestival ongetwijfeld uw dada.

(Foto: New York City USA, 1978 Handcuffed. Leonard Freed, Magnum-expo ‘Liberté Interdites’)

festivalvandevrijheid.be

4 FILM – DELICATESSEN Tot 24/1/09

Twaalf filmklassiekers uit hetBelgisch Film-archief in zesVlaamse steden. Geniet van deautoachtervolging der autoachtervolgingen in Bullitt (foto), Chaplinsfratsen in The Gold Rush of David Leans afscheidsfilm A Passage to India.

filmarchief.be

5 EXPO – MANTEGNA. Songes de nuits teintées Tot 5/1/09, Musée du Louvre, Parijs

Le premier peintre du monde‘, werd Andrea Mantegna, Italiaanshumanist, schilder en graveur, al door zijn collega-renaissancisten genoemd. Dat zijn werk ook anno 2008 nog altijd dik oké is,bewijst het Louvre met deze retrospectieve. (Foto: Sint Sebastiaan)

louvre.fr

6 CONCERT – Motorpsycho 18/10, Het Depot, Leuven

Epic rock? Sixties pop? Acid? Metal? Indierock? Geen idee welk genre de Noren van Motorpsycho – hun naam klinkt stoerder dan ze zijn – deze keer zullen aanboren. Laat u vooral verrassen.

hetdepot.be

7 CONCERT – ELLIOTT SMITH Tribute Show 23/10, Trix, Antwerpen

Vijf jaar nadat Elliott Smith met twee messteken een einde aan zijn leven maakte, brengt Trix een ode aan de fluistersongwriter. Dat hij ook in Antwerpen op een uitgebreide fanschare mocht rekenen, bewijzen onder meer Bert Ostyn, Pascal Deweze en Tim Vanhamel (foto) met deze tribute.

trixonline.be

8 FOTOGRAFIE – ERWIN OLAF. Rain, Hope, Grief & Fall Tot 11/1/09; fotomuseum Den Haag

Modellen met halfgesloten ogen: voor de gemiddelde hobbyfotograaf betekent dateen mislukte foto, maar Erwin Olaf gaat er bewust naar op zoek. Een expo vol onwezenlijke portretten.(Foto: Fall-Joschka, 2008)

fotomuseumdenhaag.nl

9 EXPO – DENNIS HOPPER ETLE NOUVEL HOLLYWOOD Tot 19/1/09, Cinémathèque française, Parijs

Acteur, regisseur, fotograaf en grondlegger van het Nieuwe Hollywood: Dennis ‘ Baby wants to fuck‘ Hopper was net iets meer dan een rare snuiter, zo weten we dankzij de Cinémathèque Française. Die pakt uit met een overzichtstentoonstelling én een retrospectieve rond de Easy Rider.

cinematheque.fr

10 MUZIEK – EMERGENCE Tot 30/11, Brussel

Acht concerten hedendaagse Belgische muziek in aanwezigheid van de componisten, en dat allemaal tegen de fraaie neoromaanse achtergrond van de Oude Kerk van Sint-Agatha-Berchem. Voor liefhebbers van klassiek.

danbaas.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content