Elke woensdag om 20.35 op VT4

Kan iemand mij zeggen wat de toegevoegde waarde is van Hanne Troonbeeckx in Onder Hoogspanning XL? Ik vermoed dat ze als een soort presentatrice fungeert, maar verder dan ‘En wat gaade gij daaraan doen?’, ‘Oeioei, zo veel machines’ en ‘Allez, ik zal ook eens spitten’ reikte haar bijdrage tot dusver niet. Laat ik er maar van uitgaan dat Hanne een soort bijstandsverlener is die, puur draaiend op geestdrift, het uitverkoren gezin moet aanzetten minder energie te verbruiken.

Onder Hoogspanning XL – waar die ‘XL’ op slaat is ook al een raadsel – is de tweede jaargang van het eerste ‘groene’ format dat u wordt aangeboden door Electrabel. Sofie Luyten, 34 jaar, getrouwd en moeder van twee, is de green coach die het indijken van de energieconsumptie in goede banen moet leiden. Mocht men het enthousiasme van Sofie en Hanne kunnen omzetten in elektriciteit, Doel kon zonder verdere discussie de koeltorens neerhalen. Maar voorlopig is de stekker die in een van hun lichaamsopeningen past – we durven hun mond suggereren – nog niet uitgevonden en moeten we het stellen met de goede wil van verstandige burgers om het energieverbruik terug te dringen.

Het negenkoppige gezin Desloovere uit Roeselare ging in deze eerste aflevering de onvermijdelijke ‘uitdaging’ aan. Als pa, ma en de kinderen erin slaagden dertig procent van hun energieverbruik af te knijpen en ook nog eens 2000 bomen op 1 hectare te planten, dan zouden 3000 vrij te besteden euro’s hun deel zijn. Green coach Sofie berekende, rikketikkend op haar draagbare computer, de winst voor mens en milieu: 30 procent minder energie betekende een besparing van een dikke duizend euro en 2000 bomen plukken tien ton CO2 uit de lucht. Hoe lang het zou duren vooraleer het veld schrale stokken met bruine blaadjes de naam ‘bos’ waardig zou zijn werd niet uitgerekend. De vraag of er ook stroomleveranciers zijn die groenere stroom leveren dan andere, werd evenmin gesteld.

Als Onder Hoogspanning XL ons op enig moment deed rechtveren, was het door de onbeschaamde frisheid van pa, ma en kinderen Desloovere. ‘Hoe voelt dat nu,’ vroeg Hanne samenzweerderig aan pa, ‘uw eigen bos?’ ‘Dat is mijn bos niet’, antwoordde pa met West-Vlaamse nuchterheid. Hanne boomde nog even door over de emotionele kant van de zaak, maar ze had evengoed aan diepgevroren vis kunnen vragen of het niet erg koud was daar in de vriezer. Pa Desloovere hield zijn hoofd koel. Ook dat is een vorm van energie besparen.

Het is niet dat we niet blij zijn met wat aandacht voor ons kostbare milieu op de televisie. Het kan zeker geen kwaad de kijker erop te wijzen dat dubbel glas beter is dan enkel en dat reten en kieren dicht horen te zitten. Maar als die kijker zich vooral zit af te vragen wanneer de mond van Hanne eindelijk eens tochtdicht wordt gemaakt en een groen format niet meer blijkt dan het zoveelste armzalige doorslagje van formats waarin huizen gepoetst, teennagels geknipt of ware Jakobs gezocht worden, durven we te twijfelen aan de ecologische impact. En zeker als de kijker in slaap valt terwijl de tv nog speelt.

De vraag of er ook energieleveranciers zijn die groenere stroom leveren dan andere werd in dit programma, u aangeboden door Electrabel, niet gesteld.

Door Tine Hens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content