Donderdag 28/1, 21.30 – CanvasAls de aanhoudende Belgische winterprik u al doet rillen in uw haastig gekochte moonboots, stel u dan even volgend vakantieplan voor: een trektocht van 750 kilometer gedurende drie weken op ski’s en met een slee van zowat 70 kilogram aan je rug, bij temperaturen tot -50 graden en windsnelheden tot 160 kilometer per uur. Jawel, er zijn mensen gek genoeg om een race naar de Zuidpool te ondernemen. Geen wonder dat de BBC wat graag een cameraploeg meestuurde in het zog van James Cracknell, Ben Fogle en Ed Coats voor On Thin Ice.

In vijf delen doet de Beeb het verhaal van de aanloop naar de hachelijke uitdaging en van de ijskoude excursie zelf van deze dappere drie, die als respectievelijk tweevoudig olympisch roeikampioen, tv-presentator/avonturier en dokter/ex-tienkamper niet aan hun sportieve proefstuk toe zijn. Nog tijdens hun voorbereiding liep het bijna mis, onder meer door het afhaken van de oorspronkelijke derde partner van Cracknell en Fogle, Hollywoodacteur en marathonloper Johnny Lee Miller (u misschien bekend van Trainspotting) wegens contractuele verplichtingen.

En dan was er nog Fogles tropische – jawel: tropische – ziekte. De presentator had tijdens een expeditie in Peru voor zijn tv-reeks Extreme Dreams immers een mogelijk dodelijke vleesetende bacterie opgelopen. Zelfs nadat hij van de dokters de toestemming had gekregen naar Antarctica te vertrekken, veroorzaakte de wond nog problemen: tijdens hun tocht ging ze opnieuw pijnlijk én levensbedreigend open – al een geluk dat hij beloofde om eenmaal terug thuis braaf chemotherapie te volgen.

Waarschijnlijk ben je nooit helemaal klaar om zulke kouwelijke capriolen te ondernemen, maar het drietal, dat niet veel meer ervaring had dan de occasionele wintersportvakantie, spendeerde weken op hoogtestage, met zware loopproeven en skilessen. Zonder te veel prijs te geven, kunnen we u vertellen dat het onderweg ook niet altijd rozengeur en maneschijn was. Een beetje bevriezing aan handen en voeten hadden ze wel voorzien, maar dat Ben Fogle zijn neus bijna kwijtraakte – niet erg handig voor een man die zijn tv-carrière graag nog zou voortzetten – kwam toch onverwacht, net als de longontstekingen van twee van hen. Plus: de blaren op Cracknells voeten verzworen zo hard dat het naar rottend vlees rook als hij zijn sokken uittrok. Geen wonder dus dat het er wel eens opzat tussen deze kameraden.

U zou het haast vergeten, maar deze overlevingsstrijd is en blijft een race tegen enkele andere teams, die net als zij de gevaren van de Zuidpool moeten zien te overwinnen. Of deze Britten uiteindelijk een pijnlijke herhaling van de geschiedenis weten te vermijden en doen wat Robert Falcon Scott niet kon, namelijk Roald Amundsen oftewel de Noren verslaan, ziet u in de slotaflevering. En dan maar hopen dat het hen bij een eventuele terugkeer ook beter vergaat dan Scott, die bij zijn aftocht het leven liet.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content