Geen kattenpis! – De Disneystudio stak twintig jaar geleden Dickens in een muzikaal jasje en herlanceerde daarmee zijn ingedommelde tekenfilmproductie.

1988

Film: **

Extra’s: **

Disney DVD

Film. Vreemd dat het zo lang duurde voor de animatoren van Burbank hun inspiratie zochten bij de grote Engelse verteller van Oliver Twist. Charles Dickens en Walt Disney (het merk, niet de man) lijken immers voor elkaar gemaakt, vooral door de onnavolgbare wijze waarop ze hartverwarmende humor en hartverscheurende sentimentaliteit weten te combineren.

De Londense dievenbende van Fagin bestaat nu uit bijzonder leuk getypeerde honden die de straten van Manhattan afschuimen en zich over het weespoesje Oliver ontfermen. Wanneer Oliver door een rijk meisje geadopteerd wordt, probeert de snoodaard van dienst daar munt uit te slaan door het troeteldier te ontvoeren.

De zevenentwintigste lange tekenfilm uit de Disneystudio bevat een aantal stijlvolle animatiestukjes, zoals de denderende achtervolging per auto en goederentrein, eerst door metroschachten en vervolgens op de Brooklyn Bridge. De tekenaars grijpen terug naar de ouderwetse picturale kwaliteiten van de productie uit de jaren 50, maar dan wel met hardere lijnen en een agressiever kleurenpalet. Voor sommige achtergronden en wervelende taferelen wordt ook dankbaar gebruikgemaakt van de computertechnologie. Die stond toen nog in de kinderschoenen, maar inspireert de tekenaars in ieder geval tot zeer mooie grafische effecten en een bijna abstracte synthese van de dynamische actie.

De luidruchtige popmuziek is een poging om het allemaal een hedendaagser tintje te geven, al werken de songs – die vaak een ode willen zijn aan New York – veeleer verlammend dan dat ze de handeling voortstuwen. Bette Midler, in die dagen de huisster van de live action-komedies van de studio, leent haar schrille keelgeluiden aan een verwende Fifth Avenue-poedel met kapsones. Billy Joel verschaft de stoere terriër Dodger enkele tapdansende nummers, maar de beste vocale prestaties komen van de komiek Cheech Marin als Tito, de kleine chihuahua met een te groot ego, en van Roscoe Lee Browne als een gecultiveerde Engelse bulldog die verheven theatraal uit de hoek komt.

Extra’s. Deze Special Edition komt vergezeld van talrijke bonussen: meezingliedjes, spelletjes, een originele making of en twee korte tekenfilmpjes.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content