Doden en gewonden. Rechtszaken en verzoeningen. Huwelijken en doopsuiker. Problemen met drank, drugs en geld. Ontdekkingen en trends. En natuurlijk, een aantal fijne platen. Het muzikale jaar 2002 in een notendop.

januari

Trend nummer één: ‘platen van het jaar’ duiken steeds vroeger op. In casu Neon Golden van The Notwist, dat inventieve elektronica koppelt aan popliedjes. Duits en toch goed, ’t is alweer lang geleden dat we dat nog gezegd heben. * Souled out forever: The Black Crowes. Drummer Steve Gorman pakt zijn koffers en zanger Chris Robinson gaat solo. * Kylie Minogues derrière zou volgens de tabloidpers voor 3 miljoen pond verzekerd zijn. Voor hoeveel haar stem verzekerd is, is niet bekend, maar wellicht een pak minder. De Australische deerne gaat wel met zowat alle muziekprijzen lopen. Can’t get you out of my head? Right! * De eerste copy-proof cd’s, beveiligd tegen het kopiëren, verschijnen op de markt. * PJDS, de reïncarnatie van Pieter-Jan De Smet, brengt op zijn eigen onafhankelijke label Beuzak het statementLight Sleeper uit, een verzameling hartelijke liedjes met grooves. Belgisch en toch goed: dát wordt een gewoonte. * Bij Sisqo is vitiligo vastgesteld, de huidziekte waaraan ook Michael Jackson lijdt. * R.I.P.: Jon Lee (drummer van Feeder), Zac Foley (bassist van EMF)en zangeres Peggy Lee. * Manic Street Preachers-gitarist Richey Edwards is zeven jaar vermist en bijgevolg officieel dood verklaard. * Een voet in het graf, de andere in de studio: nauwelijks ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij van een zoveelste longontsteking herstelde, is Johnny Cash aan de opnames van een nieuw album begonnen.

februari

Über-Mens Frank Vanderlinden had wellicht minder nobele bedoelingen met zijn smeekbede aan Sheryl Crow: samen met Don Henley richt de zangeres de Recording Artists Coalition op, waarmee ze een juridische en politieke strijd tegen de major platenfirma’s aanvat. Ze komen op tegen de unfaire praktijken die grote labels erop na houden en ijveren voor betere contracten en het behoud van rechten. Tiens, zou Robbie Williams zich al ingeschreven hebben als steunend lid? * Zamu, de Vlaamse vereniging voor zangers en muzikanten, bekroont jazzgitarist Philip Catherine met een Lifetime Achievement Award. Grote winnaars van de jaarlijkse muziekprijzen zijn Flip Kowlier, Piet Goddaer en Mauro. * Ontdekking van de maand: countryrocker Phil Cody. Op de cd Big Slow Mover toont hij zich een verwante ziel van Steve Earle, heel apart en met humor de Amerikaanse rootsmuziek interpreterend. * Frans ridder Arno herhaalt zichzelf op Arno Charles Ernest. De muziekpers doet niet anders en verwelkomt het album alweer als een meesterwerk. Dissidente geluiden worden niet getolereerd, maar wij volharden. * Buena Vista Social Club ontvangt een IFPI Triple Platinum Award omdat van het debuut van de Cubaanse supergroep intussen in Europa drie miljoen exemplaren zijn verkocht. * Crossroads, de film waarin Britney Spears haar acteerdebuut maakt, gaat in Los Angeles in première. Wat ons een excuus geeft om een grap van talkshowhost Jay Leno over te nemen: ‘Er is een PS2-game op de markt gebracht, de Experience Britney Spears. Schijnt zeer realistisch te zijn: de software is gemaakt van dezelfde silicone als die van Spears.’ * Virgin geeft Mariah Carey een oprotpremie van 22 miljoen dollar. Nu nog iemand vinden die haar wil betalen om niet meer te acteren. * R.I.P.: outlaw-countryrocker Waylon Jennings.

maart

Op MTV start de serie The Osbournes. * Wel meer dance-producers voelen er zich in deze tijden toe geroepen een album vol dansbare popsongs te fabriceren. Niemand doet het echter zo verfijnd en fris als de Duitser Timo Maas. Op het tegelijk energieke en melodieuze Loud leveren Kelis en Finley Quaye gastbijdragen. Duits en toch goed, het is nog niet zo lang geleden dat we dat nog gezegd hebben. * Van Joey Ramone komt het postume Don’t Worry About Me uit. Voor hij stierf heeft de man zich nog één keer geworpen op de discipline waarin hij ontegensprekelijk uitblonk: complexloze punkrock met souplesse en flair. * Ontdekkingen: de Britse metalband Vex Red die onder de hoede van superproducer Ross Robinson het veelbelovende visitekaartje Start With A Strong And Persistant Desire aflevert, en de postrockgroep Sand, die zich middels een intelligente mix van jazz, elektronica en gitaarnoise én een anarchistische attitude doet opmerken. * Trend nummer 2: we worden overspoeld met emocore. Maar terwijl groepen als The Spirit That Guides Us en Sparta toch iets te veel op één en hetzelfde trucje steunen, is het Source Tags & Codes album van And You Will Know Us By The Trail Of Dead één revolutionaire, onconventionele brok, behept met wervelende melodieën en fantasierijke passages. * ‘Aids vormt een grotere bedreiging dan Saddam Hoessein’, zegt U2-zanger Bono in het Witte Huis tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Bush. Neen, hij had het niet over het seksleven van de erven Barbara en Jenna Bush. * De luchthaven van Liverpool wordt officieel omgedoopt tot John Lennon Airport. * Pet Shop Boys kiezen op de cd Release bewust voor meer rockelementen en wijken wat af van het popdance-pad dat ze tot dan toe volgden. Voor het eerst stapt het duo ook met een livegroep op het podium. * Ramones, Talking Heads, Isaac Hayes, Tom Petty&The Heartbreakers, Brenda Lee en Gene Pitney worden in New York opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

april

Jon Spencer Blues Explosion geeft rock-‘n-roll-les op het album Plastic Fang. ‘Wilde, ruige rock-‘n-roll wordt vreemd genoeg niet meer met fun en gekte geassocieerd. Dat is tragisch’, meent Spencer. * De beste blues van het moment komt van Otis Taylor, die kort na elkaar de cd’s White African en Respect The Dead op de mensheid loslaat. Het zijn rauwe platen die het genre uit zijn keurslijf trekken, zonder kunstmatige ingrepen. * Damon Albarn houdt het wereldmuzieklabel Honest Jons boven de doopvont. Eerste release is Mali Music, de sappige vrucht van de samenwerking met Malinese muzikanten als Afel Bocoum en Toumani Diabaté toen de zanger van Blur en Gorillaz voor Oxfam naar dat land reisde. * Napster moet dertig personeelsleden ontslaan. * Led Zeppelin beweert van 42 songs slechts een kwart van de royalty’s ontvangen te hebben en vraagt label Atlantic ettelijke miljoenen op te hoesten. * R.I.P.: Randy Castillo (ex-drummer van Ozzy Osbourne en Mötley Crüe),Alice In Chains-zanger Layne Staley en Frank Tovey alias Fad Gadget.

mei

Na zes jaar voorbereiding is het zover: de musical We Will Rock You van Ben Elton, geconcipieerd rond de muziek van Queen, gaat in Londen in première. * Tom Waits brengt tegelijkertijd twee cd’s uit met muziek gecomponeerd voor theaterproducties: Alice en Blood Money. * Oh Lordy!Moby volgt het megasucces van Play op met 18, een album dat in dezelfde lijn ligt. Het is gloedvol en onweerstaanbaar, met opnieuw een glansrol voor oude blues- en gospelsamples. * Limburgers Wereldburgers! Josh Homme van QOTSA is een grote fan van Millionaire en hij is niet de enige. Matt Bellamy van Muse verklaart op Radio One: ‘ Millionaire plays the rock-‘n-roll of the future.’ * Revelaties tussen jazz en pop: het Noorse Jaga Jazzist dat met A Livingroom Hush ongekunstelde, deels elektronische fusion maakt, en Norah Jones die met het rootsy, gracieuze Come Away With Me indruk maakt. Zeggen we altegader op het toontje van de jazzfreak uit The Fast Show: ‘ Modulating between the keys of A and B flat, and resolving itself in E? Craaaaazy! But nice!‘ * Voor we het vergeten: ook met de Nederlander Spinvis is het aangenaam kennismaken. Zijn titelloze debuut is een staaltje ingenieuze huisvlijt: Nederpop à la Gainsbourg. * RIP: rapster Lisa ‘Left Eye’ Lopes komt om in een verkeersongeluk op Honduras. * Courtney Love zegt dat ze thuis nog meer dan 100 tapes heeft liggen van haar echtgenoot Kurt Cobain. Er zit ook één song tussen die ze samen opnamen: Stinking Of You. Hoe profetisch! * R.I.P.: Otis Blackwell, auteur van de Elvis-songs All Shook Up en Don’t Be Cruel.

juni

Cher vat in Toronto The Farewell Tour aan, waarmee ze afscheid neemt als performer. Haar publiek had al veel eerder afscheid genomen. * Het is officieel: Hole bestaat niet langer. Courtney Love concentreert zich voortaan op projecten met haar nieuwe groep Bastard (waarbij ook Louise Post van Veruca Salt zit) en met ex- 4 Non Blondes zangeres Linda Perry. * Mick Jagger wordt geridderd. * Openbaringen: de 21-jarige straatdichter Mike Skinner die onder de dekmantel The Streets op Original Pirate Material tussen hiphop en 2 step, en tussen ska en r&b pendelt. En de 24-jarige Gemma Hayes geeft met Night On My Side een haast schizofreen visitekaartje af: met breekbare liedjes enerzijds en felle, sfeervolle rockers anderzijds. * ‘ If you ain’t got nuthin’ nice to say then don’t say nuthin.‘ De levensles van mama Eminem is niet goed aangekomen. Op The Eminem Show rapt Eminem over zijn familieproblemen, zijn roem en het verband tussen die twee, en laat lijken uit de kast rollen. * Met enkele reünieoptredens, onder meer op Rock Werchter, viert dEUS zijn tienjarig bestaan en sluit de groep een hoofdstuk af. Ze verzekeren ons dat er, ondanks de roddels over een definitieve breuk, nog een nieuwe episode zal komen. Wanneer, hoe en met wie: dat zijn nog vraagtekens. * Op Heathen keert David Bowie met oude strijdmakker Tony Visconti terug naar het klassieke geluid uit zijn Berlijnse periode. * In het oog springende nieuwkomer van eigen bodem: .Calibre, dat debuteert met Kill The Logo, een niet onaardig Belgisch antwoord op ‘nu metal’. Het kwartet ziet de muziek als vehikel voor hun anarchistische en andersglobalistische ideeën. * Jonathan Davis van Korn wil op Sunset Strip in L.A. een Serial Killer Museum openen met zijn verzameling memorabilia van seriemoordenaars. * R.I.P.: The Who-bassist John Entwistle en Dee Dee Ramone, de originele bassist van de Ramones.

juli

Praga Khan toert samen met Rammstein vijf weken lang door de VS. * Red Hot Chili Peppers trekken op de cd By The Way resoluut de kaart van de melodie en de romantiek. * Counting Crows brengen het sprankelende Hard Candy uit, waarop zanger Adam Duritz eens te meer van zijn hart een open boek maakt. * Van Morrison, Elvis Costello, Nick Lowe, Brian Wilson, Bob Dylan en Tom Waits steken soullegende Solomon Burke songs toe voor zijn prachtige, subtiele en stijlvolle wedergeboorteplaat Don’t Give Up On Me. * Het Amerikaanse blad Rolling Stone rekende het uit: U2 is de rijkste rockact. De groep verdiende in 2001 61,9 miljoen dollar netto. Jawel, dat hebt u goed gelezen. * Michael Jackson beschuldigt Sony ervan te weinig promotie te hebben gemaakt voor zijn album Invincible. De reactie van Sony: ‘Michael wie?’* Junkie XL scoort een monsterhit met zijn remix van A Little Less Conversation, een vrij onbekende song van Elvis Presley. Het is meteen het startsein voor de herdenking van de dood van The King, precies 25 jaar geleden. * Er ontstaat een hetze rond de Shoot The Dog-video van George Michael. De Britse premier Tony Blair wordt daarin voorgesteld als de schoothond van de Amerikaanse president Bush. * R.I.P.: musicoloog Alan Lomax, archivist van blues en folk ( Moby dolf in zijn songcollectie voor de gospel- en bluessamples op Play).

augustus

Trend nummer 3: na The Strokes sieren nu ook The Vines, The Hives, The Libertines en The Datsuns de covers van de hippe bladen. Liars, D-4, Radio 4, Interpol… steeds meer garagerockbands steken de kop op en gaan, de ene al wat schaamtelozer dan de andere, te leen bij grote voorbeelden uit het verleden zoals The Stooges en The Clash. Echt vernieuwend kan je het niet noemen en de attitude lijkt soms belangrijker dan de songs, maar feit is dat ze weer wat leven in de rock-‘n-rollbrouwerij brengen. * Op het album Guilhermina benadert de Kaapverdische zanger Tito Paris de perfectie. * Bruce Springsteen, weer verenigd met zijn E Street Band, hangt The Rising volledig op aan 9/11. De rocker wil de hoop voeden en troost bieden, de plaat heeft dan ook een gospelgloed. * De Nederlandse rapper Brainpower breekt door met de aanstekelijke single Dansplaat. Zijn full-cd Verschil Moet Er Zijn getuigt van creatieve lef. * De groeiende ambitie van Coldplay is overduidelijk. Nieuwe cd A Rush Of Blood To The Head is een grote stap voorwaarts, emotioneel, zonder ooit de grens van de pathos te overschrijden. * Een belofte: Vanessa Carlton die dankzij de mooie single A Thousand Miles en het vrij rijpe debuutalbum Be Not Nobody langs de grote poort binnen mag. Ze is overigens niet de enige frisse verschijning die kwalitatieve én commerciële pop wil brengen: ook Shakira, Nelly Furtado en Pink zijn een verademing in de hitparade. * Lost In Space is het logische vervolg op Bachelor No. 2, waarmee Aimee Mann naar een onafhankelijke koers wenkte. De nieuwe plaat neemt een duik in de psychologie. * Little Richard – onderhand bekend als Old Richard – stopt na 50 jaar met toeren.

september

Courtney Love en de overblijvende Nirvana-leden leggen hun dispuut bij, zodat het licht op groen wordt gezet voor de compilatie Nirvana waarop het eerder onuitgegeven You Know You’re Right staat. * Beck verwerkt zijn liefdesverdriet op het magistrale Sea Change. Voor het livewerk neemt hij Flaming Lips als begeleidingsgroep op sleeptouw. * Twee dochters van James Brown hebben een proces aangespannen tegen hun vader. Ze eisen één miljoen dollar aan achterstallige royalty’s, voor 25 songs waarvan ze beweren coauteur te zijn. * Morrissey onderbreekt zijn kluizenaarsbestaan voor twee optredens in de Royal Albert Hall in Londen. De song You’re The One For Me Fatty blijkt ineens een extra betekenis te hebben. * The Doors staan uit de doden op. Ian Astbury ( The Cult) wacht de haast onmogelijke taak om in de schoenen van Jim Morrison te staan.

oktober

Steve Earle doet conservatief Amerika steigeren met John Walker’s Blues, een track op zijn nieuwe album Jerusalem. Het nummer gaat over John Walker Lindh, de 21-jarige Californische jongen die voor de Taliban vocht. * EMI legt 80 miljoen euro op tafel om Robbie Williams aan zich te binden * Trend nummer 4: de kopieerproblemen doen wat bewegen in de muziekindustrie. Britney Spears, Brian Wilson, Eminem, Stevie Wonder, Shakira, Madonna en Elton John voeren in de Amerikaanse kranten een campagne tegen het illegaal downloaden van muziek. In de hoop de cd weer aan te zwengelen, willen de Amerikaanse platenbonzen steeds meer met aantrekkelijke bonussen werken. Zo zitten bij nieuwe cd’s van Foo Fighters, Tori Amos en Shania Twain dvd’s in limited edition. Epic neemt in de VS drastische maatregelen om het verspreiden van digitale kopieën op het internet vóór de releasedatum tegen te gaan: recensenten krijgen hun promo-exemplaren van de nieuwe cd’s van Pearl Jam en Tori Amos in hermetisch gesloten discmen toegestuurd. * Millionaire mag als support act van Queens Of The Stone Age Europa rond reizen. * Céline Dion landt in België voor de repetities van haar komende wereldtournee. * Het IJslandse Sigur Rós staat met het zalvende ( ) garant voor kilo’s kippenvel. * Chuck D noemt MTV nazi’s nadat die weigerde de nieuwe clip van Public Enemy uit te zenden, tenzij de woorden ‘free Mumia‘ zouden worden geschrapt. Mumia Abu-Jamal is veroordeeld tot de doodstraf wegens de moord op een politieagent uit Philadelphia. * Er is nog leven na Kruder & Dorfmeister in het Weense clubcircuit. Dzihan & Kamien tonen zich met de knappe cd Gran Riserva de voortrekkers. * Nog een dance-plaat om te koesteren: Rae Road van Mark Rae, een zomers meesterwerk dat de banden van de dj-producer uit Manchester met de hiphop weer wat nauwer aanhaalt. * K’s Choice wordt even het vriesvak in gestoken. Sarah Bettens (u had hier toch geen flauwe woordspeling verwacht?) is al gestart aan een soloalbum. * Soulwax kampeert in de studio met Flood, de van U2, Depeche Mode en PJ Harvey bekende producer. * Fluppe Kowlier heeft weer een plaatje gemaakt met zin moaten van ’t Hof Van Commerce: Rocky 7 is een uppercut. * De backcatalogue van The Rolling Stones wordt geremastered heruitgebracht.

november

De Bezige Bij publiceert De Dagboeken van Kurt Cobain. * Someone’s in the air tonight! Een hommageconcert in de Royal Albert Hall in Londen met Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Tom Petty, Ravi Shankar en Monty Python herdenkt de eerste verjaardag van de dood van George Harrison. * Neeka toert in het voorprogramma van Hooverphonic door Europa. * Nelly wijst in het blad NME triomfantelijk op trend nummer 5: hoewel de rock-‘n-roll van zwart Amerika twee decennia lang werd gecensureerd, gedenigreerd en onderdrukt, zijn r&b en hiphop er eindelijk in geslaagd commerciële dominantie te bereiken, zonder artistiek te verwateren of uitverkoop te houden. Ter illustratie onderstreept Missy Elliott haar rol als vernieuwer met het album Under Construction. * RIP: Jam Master Jay, DJ van Run DMC, wordt in zijn studio in New York doodgeschoten. De politie beslist rapper 50 Cent, een door Jay ontdekte protégé van Eminem die al enkele aanslagen op zijn leven overleefde, bescherming te geven. * Robbie Williams drentelt op Escapology als een balletdanser door de popgeschiedenis, lichtvoetig maar wendbaar. * Joni Mitchell beweert dat de cd Travelogue, met orkestbewerkingen van oude songs, meteen haar laatste wordt, omdat ze de muziekindustrie haat. * TLC doet op 3D wat het aan haar overleden collega en vriendin ‘Left Eye’ Lopes verplicht is: een klassieke plaat maken die catchy en uitdagend is. * Eminem won drie prijzen op de MTV Europe Awards, Kylie Minogue, Linkin Park en Red Hot Chili Peppers ieder twee. De conclusie van Noel Gallagher van Oasis in uw lijfblad is vernietigend: ‘De muziekbusiness vandaag is shit. Ik kan er niet bij hoe uncool elke artiest is.’ * Zwan, de nieuwe groep van Billy Corgan, tekent een deal bij Reprise. * Millionaire gebruikt de kortfilm Easy Money van de Franse regisseur Phil Dussol als videoclip voor Champagne. * R.I.P.: Lonnie Donegan, de koning van de skiffle.

december

.Calibre en Camden brengen samen de Pixies-cover Where Is My Mind op single uit. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds. * Actrice Halle Berry neemt drie maanden vakantie om haar huwelijk met r&b-zanger Eric Benet te redden. Benet lijdt naar verluidt aan een hardnekkige seksverslaving. Zou u niet? * Tom Kestens, toetsenman van Das Pop, heeft er even genoeg van en neemt een break. * Ozark Henry componeert de prachtige score bij de nieuwe tv-serie Sedes & Belli. * Ex- Guns N’ Roses leden Slash, Matt Sorum, Izzy Stradlin en Duff McKagan zouden Courtney Love willen inlijven als zangeres voor hun nieuwe groep. * Met de officiële Guns N’ Roses – eigenlijk Axl Rose plus huurlingen – gaat het van kwaad naar erger. Nadat Rose voor een optreden verstek liet, worden meteen nog een zevental shows van de Chinese Democracy tournee afgelast. Er werd weinig protest genoteerd * Liam Gallagher van Oasis knokt in een Duits hotel met een groep Italianen en een politieagent. Hij verliest daarbij enkele tanden. Broer Noel geeft toe dat hij ook niet meer weet wat hij aan moet met Liams gedrag en drankmisbruik. * Ashanti en Nelly zijn de grote winnaars op de Billboard Music Awards. De r&b-zangeres kreeg acht trofeeën, de rapper zes.

Door Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content