MISVERSTAN. Een voltallig Stan grossiert in geestige misverstanden.

Of / niet

TG STAN

TOT 10 JUNI OP TOURNEE.

SPEELLIJST: 03 227 13 81 OF VIA WWW.STAN.BE.

Of / niet is een dubbelstuk dat de vier heren en dames van Stan voor het eerst sinds lange tijd herenigt. De voorstelling opent met Party Time van Harold Pinter, een commentaar op de sociale clubjes van de Britse upper class die zijn zorgeloze leven wegtatert op cocktailparty’s. Buiten waait een (golf)oorlog, maar daar lijken de gasten zich allerminst aan te storen, ze gaan door met oeverloos gezwam over de voordelen van hun privéclub en proberen de schijn van een ge-slaagd huwelijk hoog te houden terwijl ze haast in voortdurende staat van irritatie met hun partner leven. Even plots als de actie van Party Time begonnen was, schakelt het stuk na de intro over op een bijzonder luchtig Relatively speaking van Alan Ayckbourn. Deze misverstandskomedie zou opnieuw geïnterpreteerd kunnen worden als een sociaal commentaar op de hypocrisie van ‘fatsoenlijke burgers’, vandaar ook de link met Pinter, maar voor de heren en dames van Stan lijkt dit stuk in de eerste plaats vooral een excuus om hun komisch potentieel ten volle uit te spelen. En maar goed ook.

Frank Vercruyssen is heerlijk als de brave, wat naiëve Greg, een verzekeringsagent die zijn liefje Ginny (Sara De Roo) ten huwelijk vraagt. Zoals het een fatsoenlijke jongeman betaamt, zoekt hij haar ouders op om hun dochter ten huwelijk te vragen. Het enige probleem is dat de ‘ouders’ (Jolente De Keersmaecker als bezorgde, wat onderdanige moeder en Damiaan De Schrijver, grossierend in verdiende lachsalvo’s) helemaal geen dochter hebben. Ayckbourn, de koning van de misverstanden, schreef een ingenieuze compositie waarin de ene leugen noodzakelijk tot de andere leidt. De zedenkomedie stuitert alle kanten tegelijk uit en de toeschouwer zit voortdurend te wachten op het moment waarop de bom uit elkaar zal spatten.

De energie, het speelplezier en de gretigheid die Stan hier tentoonspreidt, is verbluffend. Of / niet bewijst dat een goed geplaatst misverstand tot nader order nog steeds de numero uno van de komedie is. Een berg misverstanden op elkaar, gekruist met een vleugje Pinter, is dan weer pure Stan: vlekkeloos uitgevoerd, bijzonder geestig en absoluut onweerstaanbaar.

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content