HEMELSBLAUW. Binnenkort wordt op Nederland de laatste aflevering uitgezonden van ‘NYPD Blue’. terugblik op een van de beste politiereeksen aller tijden.

ELKE VRIJDAG û 23.00 NED3. LAATSTE AFLEVERING OP 7 JULI.

NYPD Blue

In maart van dit jaar hield NYPD Blue er in de Verenigde Staten na twaalf succesvolle seizoenen mee op en daarmee verdween opnieuw een langlopende serie van het scherm. Dat NYPD Blue de kijkers meer dan een decennium in de ban heeft gehouden is opmerkelijk, des te meer omdat het al een klein wonder is dat de reeks het tv-scherm ooit gehaald heeft. Toen David Bochco en David Milch zich begin jaren negentig aan de schrijftafel zetten, was hun bedoeling eenvoudig: een ‘volwassen’ politieserie maken, die de bekrompen regels van de Amerikaanse tv-zenders over naakt en schuttingtaal zo ver mogelijk zou verleggen. Nog voor de eerste aflevering was uitgezonden, ontstond er controverse rond de serie en conservatieve groeperingen riepen kijkers en adverteerders op om NYPD Blue te boycotten. De acties hadden echter een tegengesteld effect, want door alle aandacht schakelden des te meer mensen in en NYPD Blue groeide uit tot een successerie. De reeks kreeg meteen een Emmy – NYPD Blue zou uiteindelijk tachtig keer genomineerd worden voor de tv-oscars – en ook de meeste adverteerders lieten hun bezwaren al snel varen.

NYPD Blue heeft ook nadien zijn deel van controverse gehad – in de nasleep van Nipplegate werd de reeks opnieuw een doelwit – maar omdat de serie zo hoogstaand was, viel alle gezeur over seks, geweld en scheldwoorden in het niet. NYPD Blue probeerde immers niet te scoren met seks- of geweldscènes maar wou gewoon op een realistische manier het leven van enkele politieagenten tonen en daar hoorde nu eenmaal wat bloot en gescheld bij. De serie heeft de norm van wat kan op televisie verlegd en heeft bewezen dat je ook met volwassen series kunt scoren, maar zal vooral voortleven als een vaak perfecte combinatie van sterke scenario’s, een uitmuntende cast – ook al zou die bijna even vaak veranderen als die van ER – en gewaagde regie, met die nerveuze camerabewegingen die sindsdien gemeengoed zijn geworden. En dankzij dat ene legendarische personage: detective Andy Sipowicz (gespeeld door Dennis Franz, de enige acteur die alle afleveringen heeft meegemaakt), de norse agent met het peperkoeken hart. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content