NURSE JACKIE SEIZOEN 2

EDIE FALCO als NURSE JACKIE. Een doekje voor het bloeden.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

JA ZUSTER, NEE ZUSTER – Het leven van de verslaafde verpleegster Jackie Peyton wordt in het tweede seizoen van ‘Nurse Jackie’ niet eenvoudiger, maar dat komt de reeks alleen ten goede.

Reeks: ***

Extra’s: **

(A-Film)

REEKS Meestal kunnen we de ‘previously on…’-stukjes die vlak voor de start van zo veel series te zien zijn zonder problemen overslaan, maar in het geval van Nurse Jackie is een korte terugblik geen overbodige luxe. Enerzijds omdat het tweede seizoen van deze Amerikaanse reeks bijna twee jaar na het eerste verschijnt (en een jaar na de finale van seizoen 3 in de VS), anderzijds omdat er in die eerste twaalf afleveringen een hele hoop gebeurd is. Even recapituleren dus: Jackie Peyton is een verpleegster met gouden handen, maar ook met enkele serieuze problemen. Ze is verslaafd aan pijnstillers, heeft een buitenechtelijke relatie met apotheker Eddie – die er tegen het einde van het eerste seizoen achterkwam dat ze eigenlijk getrouwd is – en haar dochtertje lijdt aan angststoornissen.

Bij het begin van de nieuwe reeks wordt Jackies leven er allerminst eenvoudiger op. Haar dochtertje gaat wel in therapie, maar sluit zich volledig van haar moeder af. De relatie met Eddie heeft ze verbroken om haar huwelijk te redden, maar de apotheker probeert zich weer in haar bestaan te wurmen – en wel door met haar man aan te pappen. En in het ziekenhuis komt een verpleger werken die zelf afgekickt is en dus doorheeft dat Jackie met een drugsprobleem zit. Je zou voor minder naar de pillen grijpen, maar zo eenvoudig zit Nurse Jackie niet in elkaar. In het eerste seizoen leek het nog dat de verpleegster pillen slikte om haar drukke beroep en ingewikkelde privéleven het hoofd te kunnen bieden, maar in dit tweede seizoen wordt de situatie langzaam omgedraaid: Jackies drugsgebruik is geen gevolg van de chaos in haar leven, maar de oorzaak ervan. Om haar verslaving verborgen te houden en tegelijk aan haar volgende dosis pillen te raken, moet ze steeds meer leugens vertellen en de mensen om haar heen manipuleren, en raakt ze vervreemd van haar familie en haar collega’s en haar gezin.

Nurse Jackie lijkt heel opgewekt en luchtig – mede door de vele bizarre nevenpersonages – maar schijnt bedriegt dus: eigenlijk schildert de reeks een grimmig beeld van het leven van een drugsverslaafde die alles wil opgeven om toch maar high te worden. Meest dramatische afleve-ring in dat opzicht is die waarin Jackie na lang aandringen van haar man eindelijk eens een paar dagen met haar gezin op vakantie gaat, onderweg haar pillen verliest en dan uitvluchten moet verzinnen om zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Het enige nadeel is dat het door haar egoïstische gedrag moeilijk is om sympathie op te brengen voor Jackie, al maakt de indrukwekkende manier waarop Edie Falco – bekend uit The Sopranos – de verpleegster neerzet veel goed.

EXTRA’S Bloopers en enkele korte documentaires, onder meer over de actrice Eve Best, die Jackies beste vriendin speelt.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content