NUNA OF THE NORTH

Dimitri Dewever medewerker Trends

Never Alone is een onafhankelijk geproduceerde parel die je meeneemt op een onvergetelijke reis doorheen de Eskimocultuur.

ACHTERGROND Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ontdekt dit najaar tussen al het bombastische blockbustergeweld deze kleine downloadgame die méér dan de moeite loont. Het spel is het resultaat van een samenwerking tussen een Amerikaanse educatieve softwareontwikkelaar en de Cook Inlet Tribal Council, een non-profitorganisatie die de inheemse volkeren van Alaska sociale ondersteuning biedt. Never Alone werkt op twee niveaus. Het is een entertainende puzzelgame met twee archetypische hoofdpersonages én een interactief middel om de geïsoleerde folklore van de inwoners van Alaska mee onder de aandacht te brengen.

VERHAAL De speler gaat aan de slag met Nuna, een Eskimomeisje dat tot de Iñupiatbevolking behoort. Gedurende acht hoofdstukken wordt ze vergezeld door een poolvos met wie ze door feeërieke maar bar koude landschappen trekt om omgevingspuzzels op te lossen. Elk hoofdstuk staat in het teken van een mythisch volksverhaal. Zo worden traditionele fabels naar een nieuwe generatie overgebracht. Je maakt onder meer kennis met Blizzard Man, de Little People, Manslayer en Helping Spirits. Die worden niet alleen narratief maar ook visueel voorgesteld als personages die je tegen het lijf loopt. In het volksgeloof werken mensen, dieren en geesten samen.

VOSSENSTREKEN Op eender welk moment kun je de besturing switchen tussen Nuna en haar vos. Je geraakt alleen vooruit door met beide personages samen te werken. Wie met een vriend of familielid aan de slag wil, kan dat via de co-op-modus. Het uiteindelijke doel is op zoek te gaan naar de bron van de sneeuwstormen die door de landschappen razen. Onderweg passeer je onder meer ijsvlaktes, gletsjers, grotten, naaldwouden, toendragebieden, rotsachtige omgevingen en kleine dorpjes. De omgevingen bepalen niet alleen de puzzels maar ook de atmosfeer van het spel, die bij elk hoofdstuk verschuift en evolueert. Echt uitdagend wordt het vrijwel nooit.

VERDICT Never Alone is een uniek videospel gemaakt met een overduidelijke passie voor het medium. De ontwikkelaars uit Seattle werkten nauw samen met scenaristen en illustratoren uit Alaska. Dat zorgt voor flink wat culturele authenticiteit, die nog versterkt wordt door de in Eskimotaal ingesproken voice-overs (met Engelstalige ondertitels). Gaandeweg speel je ook extra’s vrij die meer inzicht verschaffen in de levensstijl van de mensen aldaar. De ingetogen sprookjessfeer werkt bijna meditatief. Met een speeltijd van slechts enkele uren is dit een duidelijk geval van kwaliteit boven kwantiteit. De ideale kerstgame.

NEVER ALONE

PC, PS4, XBOX ONE

E-LINE MEDIA

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content