NSFMTV NOT SUITED FOR MTV

Ter opwarming van de pikante internetfilmpjes van Upload Cinema: de meest gewaagde videoclips uit de muziekgeschiedenis.

BICYCLE RACE

QUEEN (1978)

Naar hedendaagse normen is het clipje waarin enkele dozijnen naakte fotomodellen op de fiets rond Wimbledon peddelen niet echt meer aanstootgevend, maar eind jaren zeventig deed Queen met Bicycle Race heel wat stof opwaaien.

SEX DWARF

SOFT CELL (1981)

Wel nog altijd verontrustend, twintig jaar na dato, is Sex Dwarf van Soft Cell, dat opent met beelden van een naakte vrouw die in een SM-kelder vastgebonden ligt op een tafel. Behalve een man met een kettingzaag duiken ook nog dwergen in leren pakjes op.

LEMON INCEST

SERGE GAINSBOURG (1984)

Voor de mensen die de titel van de song niet aanstootgevend genoeg vonden, nam beroeps-provocateur Gainsbourg nog een clip op waarin hij in blote bast naast zijn dertienjarige dochter Charlotte op bed ging liggen. Lemon Incest werd toch een hit in Frankrijk – die onschuldige jaren tachtig toch!

POP SONG ’89

R.E.M. (1989)

Een song van Green, R.E.M.’s eerste plaat voor een grote platenmaatschappij, waarin Michael Stipe worstelt met zijn nieuwbakken bekendheid, met een clip waarin de zanger zich laat begeleiden door drie achtergrondzangeressen met ontbloot bovenlijf. Er bestaat ook een gecensureerde versie, met zwarte balkjes die werkelijk alle richtingen uit gaan.

JUSTIFY MY LOVE / EROTICA

MADONNA (1990, 1992)

Het controversiële tweeluik waarmee Madonna begin jaren negentig de toorn van de goegemeente en van MTV over zich heen haalde, ook al zijn de clipjes vandaag nauwelijks nog riskanter dan de gemiddelde aflevering van Familie. Toen Justify My Love op VHS uitkwam, werd dat trouwens de best verkochte videosingle aller tijden.

CLOSER

NINE INCH NAILS (1994)

Een naakte vrouw die twee eieren op haar vingers laat draaien, een aap die doodsangsten uitstaat aan een kruis terwijl Trent Reznor ‘I wanna fuck you like an animal’ zingt, een uitgesneden hart dat het ritme aangeeft… de freakfactor in de clip voor Closer van Nine Inch Nails ligt zeer hoog. Desalniettemin werd de song de grootste hit die de band ooit gehad heeft.

E.I. (TIP DRILL REMIX)

NELLY (2003)

Misogynie in hiphopclips is standaard, maar wat Nelly er hier van bakt, tart alle verbeelding. Het ‘hoogtepunt’: de scène waarin een kredietkaart door een welbepaald lichaamsdeel van een van de danseressen wordt gehaald. Nelly moest later toegeven dat hij liever niet had dat zijn eigen dochter het filmpje ooit zou zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content