Nina Simone’s Gum

In de zomer van 1999 cureert Nick Cave het multidisciplinaire Meltdown Festival in Londen. Staan onder meer op de affiche: Germaine Greer, Blixa Bargeld en Harry Dean Stanton. Maar iedereen kijkt uit naar Nina Simone. De geniale furie die op dat moment zelden nog op een podium stapt. De diva van wie iedereen schrik heeft. De protestzangeres die tijdens de vlucht naar Londen haar bassist ontslaat. Het jazzicoon dat een halfuur voor het optreden nog een gram cocaïne en een fles Moët naar haar speciaal ontworpen loge laat brengen. Simone die in de coulissen op een rollator leunt, vervolgens de planken op schuifelt, achter de vleugel kruipt en een stuk kauwgum tegen de piano plakt. Waarop ze een verschroeiend optreden geeft en het publiek verbijsterd achterlaat.

Nina Simone's Gum

In een vlaag van adoratie pulkt Warren Ellis de kauwgum van het hout en wikkelt die als een relikwie in haar bezwete handdoek. Twintig jaar lang zal hij het kleinood met zich meezeulen, tot Nick Cave hem vraagt of hij niks kan bijdragen aan de Deense Stranger than Kindness-tentoonstelling. Wat beter dan de kauwgum van Nina Simone?

In Nina Simone’s Gum vertelt Ellis over zijn jeugd, zijn verzamelwoede, zijn zwerftochten door Europa en zijn haat-liefdeverhouding met zijn viool. Opgehangen aan dat ene kleverige artefact ontspint zich een ontroerend verhaal over hoe een kleine diefstal uitgroeit tot een kunstwerk.

Het boek zelf is een expo: kiekjes van Nick Cave die als een schooljongetje schaapachtig naast zijn heldin Simone poseert, beeldconversaties met Ann Demeulemeester die een mal van de kauwgum omturnt tot een juweel, een foto van Ellis’ bekraste viool waarmee hij bij The Dirty Three vedelde. En nu Cave en Ellis voor het eerst louter met z’n tweetjes op tournee gaan, komt het erop aan om een stukje van zijn baard of een gesprongen vioolsnaar te bemachtigen en zo de traditie van Ellis’ prachtige rariteitenkabinet verder te zetten.

Op 19 en 20/10 treden Nick Cave & Warren Ellis op in de Stadsschouwburg, Antwerpen. Op 5/11 presenteert Ellis zijn boek in Passa Porta in Brussel. Alle info: nickcave.com en passaporta.be

Nina Simone’s Gum ****

Warren Ellis, Faber & Faber (Engelstalig), 200 blz., ? 27,99.

Nina Simone's Gum
Nina Simone's Gum
Nina Simone's Gum
Nina Simone's Gum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content