NIET NIKS

Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Debutant Nathan Hill wordt nu al vergeleken met Thomas Pynchon, Jonathan Franzen en John Irving. Terecht.

Ergens in een park in Chicago, in het broeierige jaar 1968, neemt cultdichter Allen Ginsberg tussen het chanten door een foto van drie jonge studenten. Nu zien Faye, Alice en Sebastian er nog goed uit – jong, verliefd, bezeten door de koorts van het protest – straks zal een wolk van traangas over hen neerdalen en zullen politieknuppels die linkse ideeën uit hun langharige kopjes slaan. Tot dan is er liefde, hasj en poëzie.

Later zal de foto opnieuw opduiken, omdat Faye beschuldigd wordt van terrorisme nadat ze kiezelsteentjes naar een presidentskandidaat heeft gegooid. En daar lachen ze na 9/11 in de VS niet mee. Dus wordt er in haar verleden gespit en naast het koesteren van linkse sympathieën blijkt ze ook nog eens opgepakt te zijn voor tippelen. Faye is een hippie en een hoer, iets wat haar zoon Samuel allemaal uit het nieuws moet vernemen, en wat hij maar moeilijk kan geloven – veel burgerlijker dan Faye krijg je vrouwen niet. Dat is niet het enige mysterie. Samuel wil weten waarom Faye hem zo veel jaren geleden in de steek heeft gelaten, wat haar bezielde om een presidentskandidaat te bekogelen, wie Alice en Sebastian zijn, en wat ze nu eigenlijk heeft uitgespookt in Chicago. En het is van moeten: zijn literair agent dreigt met een proces omdat hij al jaren aan een roman klooit waar een flink voorschot voor is uitbetaald. Dus zal er een boek komen – is het geen literair meesterwerk, dan wel een biografie van een terroriste, geschreven door haar verstoten zoon; liever kassa dan kunst.

Het zijn niet de enige demonen waarmee Samuel worstelt. Al decennia is hij verliefd op jeugdvriendin Bethanie, ondertussen een wereldberoemde violiste, de tweelingzus ook van Bishop, die na een jeugd vol misbruik gekozen heeft voor het harde soldatenleven. Hun levens zijn onlosmakelijk met elkaar verstrengeld en tijdens de Occupyprotesten in het najaar van 2011 moet Samuel alle knopen zien te ontwarren.

Tien jaar heeft Nathan Hill aan dit boek gewerkt, en in tegenstelling tot Jonathan Safran Foer heeft hij dat decennium goed benut. Debuteren met een Great American Novel, het is de natte droom van elke aspirant, maar Hill slaagt daar ook wonderwel in. Vernuftig verwerkt hij de Amerikaanse geschiedenis in zijn familieroman waarbij hij slimme bruggetjes bouwt tussen Vietnam en Irak, tussen mei 68 en de Occupy-beweging, maar ook tussen oude Noorse mythes en een virtuele gamewereld. Scrabble-fanaten weten ongetwijfeld wat een Nix is – woordwaarde tien -, wie niet graag met letterblokjes husselt, zal google moeten raadplegen. Of lees gewoon De nix, een veel betere optie.

DE NIX ****

Nathan Hill, De Bezige Bij (originele titel: The Nix), 704 blz., ? 24,99.

RODERIK SIX

CENTRALE ZIN Onze lichamen zijn het dunne lemmet van een mes dat ons scheidt van de vergetelheid. Ik begin dit te accepteren.

Partner Content