Netflix and King

Gerald's Game

Op zijn zeventigste lijkt Stephen King even alomtegenwoordig als weleer. In 2017 werden met It en The Dark Tower niet alleen twee van zijn boeken naar het grote scherm vertaald, de master of horror beleeft ook streaminghoogdagen. Netflix waagde zich aan een tv-reeks én twee tv-films gebaseerd op zijn werk.

Gerald’s Game

Nu in Netflix.

In 1992 publiceerde King Gerald’s Game, een behoorlijk absurd verhaal. Gerald (Bruce Greenwood) sterft in een zomerhuisje tijdens een seksspelletje. Zijn vrouw Jessie (Carla Gugino) blijft aan het bed geketend achter, praat langdurig met zichzelf – of toch met een ingebeelde versie van zichzelf – en ziet rare dingen, zoals een wilde hond die een stuk uit de arm van haar dode man bijt en een misvormde figuur die opdoemt uit de schaduwen. Gerald’s Game leek geen makkelijk boek om te verfilmen. Toch puurt horrortalent Mike Flanagan (Oculus, Ouija: Origin of Evil) er een tamelijk doeltreffende tv-horrorfilm uit, waarin een intrigerend spel wordt gespeeld met thema’s als kindermisbruik, verdrongen herinneringen en misogynie. De groteske finale moet u er wel bijnemen.

1922
1922

1922

Vanaf vrijdag 20/10 in Netflix.

‘Het deed me denken aan There Will Be Blood‘, aldus de huivermeester zelf in Vulture over de Netflixverfilming van 1922, naar een kortverhaal uit zijn bundel Full Dark, No Stars (2010). Een vergelijking die kan tellen. Thomas Jane (die al opdook in de Kingverfilmingen Dreamcatcher en The Mist) speelt een boer die zijn vrouw vermoordt om te verhinderen dat zij de familieboerderij verkoopt, en daarvoor de hulp inschakelt van zijn tienerzoon. Wanneer hij wordt gebeten door een rat, raakt de wonde gruwelijk geïnfecteerd. Zijn overleden eega terroriseert hem kennelijk vanuit het graf. Indiewire noemde 1922 de beste Kingadaptatie van het jaar: ‘Alsof Terrence Malick zich heeft gewaagd aan The Tell-Tale Heart, met een mentaal gestoorde protagonist die recht uit The Shining lijkt te komen.’

The Mist
The Mist© Spike 2017 , Photographer Matthi

The Mist

Nu in Netflix.

Een dikke mist trekt over een onooglijk dorpje, slokt bewoners op en laat anderen vertwijfeld achter. Van deze tv-serie, gebaseerd op Kings gelijknamige novelle uit 1980, hebben de makers enkel de premisse behouden. De boel wordt gerokken met een pak nieuwe verhaallijnen, subplots en personages. Amerikaanse recensenten hebben de serie niet zo goed onthaald – de felste critici namen vooral het ongeïnspireerde scenario en de karikaturale vertolkingen op de korrel. ‘Toch maar een dun mistlaagje’, schreef een recensent. De uitstekende bioscoopfilm van Frank Darabont uit 2007 (her)bekijken is dus ook een optie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content