RACEN OVER HET RANDJE.ILLEGALE STRAATRACES WORDEN PAS éCHT SPANNEND ALS DE POLITIE ACHTER JE AAN ZIT. ZOLANG JE JE NIET LAAT INREKENEN, UITERAARD.

PS2, XBOX, XBOX 360, PC

Need For Speed: Most Wanted ***

Hoe zou het leven eruit zien zonder Need For Speed? Het is een vraag die een gamende mens zich wel eens durft te stellen in de ochtendfile richting Brussel of Antwerpen. Het zou niet mogen, maar zonder het blijde vooruitzicht van een avondje illegaal straatracen zouden we onze irritatie wellicht hardhandig uitwerken op de bestuurder van de wagen voor ons. Gewelddadige en ethisch twijfelachtige racegames als Burnout Revenge, Grand Theft Auto en Need For Speed hebben dus eerder een positief dan een negatief effect op onze geestelijke gezondheid. Wie dat anders ziet, ziet het verkeerd. Het succes van games die verkeersovertredingen hoger belonen dan wedstrijdzeges, illustreert onze nood aan een uitlaatklep voor de ergernissen die het drukke verkeer opwekken.

De Need For Speed-reeks zit intussen aan meer dan vijftien miljoen verkochte stuks, wat sensationeel is, aangezien producent Electronic Arts daarvoor niet eens alles uit de kast heeft gehaald. Jarenlang liet de spelmaker zijn illegale straatraces plaatsvinden zonder dat extra element dat ze nóg een stuk spannender maken: een mogelijke tussenkomst van de politie. In Most Wanted is dat euvel eindelijk rechtgezet. De arm van de wet laat zich hier van zijn beste kant zien: sterk (alleen ervaren racers ontkomen aan een regelmatige game over), slim (dankzij een behoorlijke artificiële intelligentie) en vastberaden (tegen het einde verschijnen er pakweg vijftien zwaailichten in je achteruitkijkspiegel én een helikopter aan je voorruit). Je scoort punten door tegenstanders te verslaan, maar je wordt pas kampioen wanneer je de politie aftroeft.

Je wapenarsenaal bestaat uit zowat 30 gemotoriseerde monsters, waaronder de Lotus Elise, Lamborghini Gallardo, Porsche 911, Mitsubishi Lancer en Ford Mustang GT. Je start met een middelmatige bolide, eigent je onderweg wagens van verslagen rivalen toe en investeert je prijzengeld in upgrades. Een van de voordelen van een goed gevulde garage: tijdens een achtervolging kan je de politie in verwarring brengen door regelmatig van auto te wisselen. Elke geslaagde vlucht is goed voor een vermelding op je strafblad. Hoe langer dat strafblad is, hoe hoger je ranking op de Zwarte Lijst. Het einddoel: de eerste plaats op die lijst. De motoren ronken lekker luid, het stemmenwerk (van de acteurs die gestalte geven aan de agenten) klinkt ‘loud and clear’, de gameplay is zonder meer goed en de graphics halen een grote onderscheiding. Kortom, Need for Speed: Most Wanted is een must voor elke raceliefhebber, én voor minister van Mobiliteit Renaat Landuyt.

Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content