Natriumchloride ****

Eerste zin Na de noodoproep verstreken er slechts vijf minuten voor de ambulance het grasveld opdraaide in de richting van de chaos die op je netvlies werd gebrand.

Wanneer Maja op haar zestigste zelfmoord pleegt, leidt dat tot de heropening van een nooit opgehelderde zaak uit 1988. Toen kwamen bij een ontploffing in een garage niet alleen alle automonteurs om het leven, maar ook Maja’s driejarige zoontje. Omdat in de garage goedgelovige klanten systematisch werden bedrogen, werd er wel aan kwaad opzet gedacht, maar dat leidde nooit naar een verdachte. Marcus Jacobsen, hoofd van de afdeling Moordzaken bij de Kopenhaagse politie, wil dat Carl Mørck en zijn Q-team de zaak opnieuw onderzoeken. Op foto’s is het Jacobsen nu pas opgevallen dat in de verwoeste garage een bergje keukenzout werd gevonden, en laat net zo’n zoutspoor al zijn opgedoken bij de ook al verdachte zelfmoord van een corrupte en perverse politicus. Niet zonder moeite komt het Q-team nog meer ‘zoutzaken’ op het spoor. Het wordt duidelijk dat een seriemoordenaar al jaren mensen straft die zich onwelvoeglijk hebben gedragen. Een seriemoordenaar op leeftijd, maar die nog altijd niet gestopt is.

Fans van de Q-reeks herkennen in Carl Mørck nog altijd zijn kettingrokende en onbeschofte zelf. Hij moppert en zucht, beledigt kwistig zijn team en zijn baas en maakt heerlijk foute grappen. Tegelijkertijd zit zijn verleden hem op de hielen: er loopt een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een drugdeal. Mørck heeft het een boek lang niet onder de markt. In de woorden van auteur Jussi Adler-Olsen: ‘Lachrimpels die kriskras over een gezicht lopen, onthullen vaak tegenstrijdige gevoelens. Op dit moment leek het gezicht van Carl op iets wat een architect in een lsd-roes getekend zou kunnen hebben.’

Natriumchoride is het negende deel in de succesvolle Q-reeks. Jussi Adler-Olsen (°1950) is niet de eerste Deense auteur die zijn maatschappijkritiek en ongenoegen over de gang van zaken op het nationale en internationale politieke toneel in een thriller stopt, maar hij is wel een van de weinigen die dat met een flinke dosis humor doet, hoe vreselijk de dingen ook zijn die zijn personages en zijn Q-team overkomen. Het tiende en allerlaatste deel met Mørck staat intussen in de startblokken. Volgens de schrijver weet hij al wat de eindzin zal zijn, en die is ‘heel wijs en slim’.

Jussi Adler-Olsen, Prometheus (oorspronkelijke titel: Natrium Chlorid), 432 blz., ? 20.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content