Woensdag 28/4, 21.20 – Canvas. Isabel Coixet met Sarah Polley, Scott Speedman, Deborah Harry. SP-CDN 2003

Dat de combinatie terminale ziekte en Magere Hein niet altijd een excuus hoeft te zijn voor een makkelijk manipulerende of pathetische tearjerker toont het mee door Pedro Almódovar geproduceerde My Life Without Me. De hoofdrol in deze indie van de Spaanse cineaste Isabel Coixet, een oproep om elke dag écht te leven en van de kleine momenten te genieten, wordt bijzonder expressief vertolkt door Sarah Polley.

In de filmografie van Polley, in thuisland Canada ook een bekende politiek activiste, vind je nogal wat films terug waarin ze de rol speelt van de gevoelige, gekwetste jonge vrouw die door persoonlijke ellende geplaagd wordt. Een reactie op de Disneyficatie van de producties waarin ze als jonge actrice meespeelde en een gevolg van haar stimulerende ervaring met Atom Egoyan in films als Exotica en The Sweet Hereafter.

Ten things do to before I die’ zou ook een toepasselijke titel voor het visueel ingetogen My Life Without Me kunnen zijn. Zo’n lijstje stelt Ann – Polley dus – immers samen in dit verrassend fantasierijke melodrama, wanneer ze als moeder van twee kinderen te horen krijgt dat ze nog slechts enkele maanden te leven heeft.

De keuzes die Ann maakt, zijn zowel betwistbaar als aangrijpend simpel en genereus. Zo verzwijgt ze het nieuws voor iedereen, inclusief haar man en moeder (Deborah ‘Blondie’ Harry). Toch blijft dit even melancholische als intens tragische drama opvallend integer en waardig ontroerend. Dat de film de sentimentele valkuilen van een ziekte-van-de-weekfilm mijdt, is misschien ook te danken aan het feit dat Polley haar moeder aan kanker verloor toen ze elf was.

Hoewel Polley al met Hollywood geflirt heeft – van de historische grandeur van Beowulf tot de horror van Dawn of the Dead – blijft ze de mainstreamcinema zoveel mogelijk negeren. Ze heeft ook al haar regiedebuut achter de rug: het Alzheimerdrama Away From Her, een adaptatie van een kortverhaal van Alice Munro, waarmee ze zelfs voor een Oscar genomineerd werd. Na Jaco Van Dormaels Mr. Nobody gaat ze binnenkort trouwens weer de Europese toer op: ze treedt in de voetsporen van Greta Garbo met haar titelrol in Mika Kaurismäki’s Queen Kristina.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content