MY DAD IS 100 YEARS OLD

21.25 – NED3

In mei was het honderd jaar geleden dat de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini geboren werd. Een verjaardag die niet onopgemerkt voorbij is gegaan, vooral dankzij Isabella Rossellini, dochter van de legendarische filmmaker. Enkele maanden geleden bracht zij In the name of the Father, the Daughter and the Holy Ghost uit, een luxueus en uitgebreid geïllustreerd eerbetoon aan haar vader, met daarin getuigenissen van kennissen én van Roberto Rossellini zelf en zijn vrouw Ingrid Bergman. Het boek bevat ook het script van My Dad is 100 Years Old, een kortfilm die Isabella Rossellini schreef over haar vader en die de afgelopen maanden op verschillende filmfestivals werd vertoond.

My Dad is 100 Years Old – dat een kleine twintig minuten duurt – is geen gewone documentaire, maar meer een persoonlijke reflectie van de dochter over het werk en de invloed van haar vader. ‘Zijn films worden nog maar zelden vertoond’, vertelde Rossellini bij de première. ‘Daarom ben ik op het idee gekomen voor deze korte film: het is een serie indrukken die ik in mijn fantasie over hem en zijn wereld had.’ Het resultaat is een vrij bizarre kortfilm – geregisseerd door de cultfilmmaker Guy Maddin – waarin Rossellini in de huid kruipt van filmmakers als Federico Fellini, Alfred Hitchcock en Charlie Chaplin én van haar eigen moeder. My Dad is 100 Years Old is echter niet alleen een cinematografisch eerbetoon, maar ook een liefdesbrief van Isabella aan haar vader, die ze bijna 30 jaar na zijn dood nog altijd hard mist. ‘Het is nog altijd moeilijk voor mij om te verwoorden wat ik van mijn vader heb geleerd’, aldus Rossellini. ‘Ik heb jaren in therapie gezeten, omdat ik, als ik gevraagd werd om over mijn vader te spreken, nooit iets te zeggen had. Misschien dat ik met deze film nu eindelijk duidelijk heb gemaakt hoe ik mij voel.’

Leven zonder geheugen Documentaire over een vrouw die na een hersenbloeding aan geheugenverlies lijdt en enkel kan onthouden wat in de afgelopen dertig minuten is gebeurd (21.15 – VTM) China Documentairereeks over de politieke, sociale en economische evolutie in China, met vandaag aandacht voor de strijd tegen de milieuvervuiling in het land (22.00 – BBC2). Love’s Labour’s Lost (0) Kenneth Branagh, FR-GB-CDN 2000. Branagh nog maar eens op Shakespeare-terrein, al schiet hij er in deze lachwekkende poging om een jaren 30-musical met liedjes van Porter en Berlin te draaien opvallend naast (15.00 – Arte) Never Talk To Strangers (0) Peter Hall, VS 1995. Een door merg en been snijdende spanning of seksuele intensiteit à la Basic Instinct moet je niet verwachten in deze matte psychologische thriller waarin de New Yorkse criminele psychologe Rebecca De Mornay niet weet of ze nu door seriemoordenaar Harry Dean Stanton of nieuwe duistere minnaar Antonio Banderas bedreigd wordt. (22.00 – Vijftv) Carpool (0) Arthur Hiller, VS 1996. Idiote, anarchistische achtervolgingsslapstick met tv-sitcomster Tom Arnold als wanhopige slechterik die er met een bus vol krijsende kids vandoor gaat. Veteraan Arthur Hiller ( The Hospital, Love Story) blikt bijzonder rommelig in. ( 01.00 – BBC 1)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content