Mustang

Mustang

Vrijdag 1/9, 22.05, Canvas

De vrijheid van de prairiepaarden uit de titel hebben de vijf weeszusjes in Mustang bepaald niet, maar ze zijn even ontembaar.

Lale, Nur, Selma, Ece en Sonay – de jongste is 13, de oudste 21 – wonen in een dorpje in het noorden van Turkije. Hun oom en oma hebben hen huisarrest gegeven. Ze mogen niet meer naar school, hippe kleding, baskets of make-up kunnen niet meer. Voortaan moeten ze leren koken, schoonmaken en naaien, zodat ze netjes uitgehuwelijkt kunnen worden. Veel hebben ze nochtans niet mispeuterd: een onschuldige stoeipartij in zee met enkele jongens uit de buurt was voldoende om de toorn van hun conservatieve familie te wekken.

Maar daar leggen de vijf zich niet zomaar bij neer. Zo glipt Lale met haar zussen uit het huis om naar een voetbalmatch, van Trabzonspor, te kunnen gaan kijken. Hun tante ziet hen toevallig op tv, net voor hun oom en de mannen van het dorp beginnen te kijken, en ze zet dan maar het huis, en daarna het hele dorp zonder stroom. Des te meer reden voor oma om werk te maken van de huwelijksplannen, maar ook dat loopt niet altijd zoals de familie het zou willen.

Mustang is het debuut van Deniz Gamze Ergüven, een van de weinige (hooguit een twintigtal) Turkse filmmaakster. Haar film is een beetje een Anatolisch zusje van Sofia Coppola’s The Virgin Suicides, maar Ergüven legt minder morbide accenten. Van het verzet van de meisjes, die per se over hun leven, lichaam en toekomst willen beslissen maakt ze een prachtig maar ook bitter emancipatiesprookje, met veel zin voor poëzie, zowel op de soundtrack – de vioolmuziek is van Warren Ellis, Nick Caves partner in crime – als in beeld – soms is de sensuele erotiek van David Hamiltons Bilitis niet veraf.

Volgens mensenrechtengroeperingen is het geweld tegen vrouwen er dramatisch toegenomen sinds Erdogan aan de macht kwam, maar de Turkse media waren niet echt happy met Ergüvens urgente boodschap over het moderne Turkije. Een Turkse inzending voor de Oscars zat er ook niet in, maar de film, die in Cannes in première was gegaan, werd opgepikt als Franse inzending – diplomatendochter Ergüven heeft de dubbele Turks-Franse nationaliteit.

LUC JORIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content