20.30 – Ned3

Om je in een beenharde scrum te wagen heb je al behoorlijk wat moed nodig. Om een rugbyveld te kruisen met een horde woeste verdedigers in je nek moet je bovendien goed gek zijn. Maar pas wanneer je dit doet in een rólstoel, zónder helm en met een troep stalen karren rond je die je het parket in willen boren: dán pas onderscheiden de mannen zich van de jongens.

Toen het rolstoelrugby opgang maakte in Canada heette het eigenlijk murderball, maar aangezien die naam moeilijk te verkopen bleek aan corporate sponsors verzonnen de Amerikanen – specialisten in het brouwen van politiek correcte variaties – de term quad ball. De sport is niet zo bekend en levert niet zulke mooie plaatjes op als die andere Paralympicssporten (zoals de sprint en het rolstoelbasket), maar de discipline wordt populairder met de dag. Het Belgische nationale team behoort zelfs tot de wereldtop, getuige hun vierde plaats op het WK in Zweden in 2002 en een zilveren plak op het EK in Lommel van vier jaar geleden. De absolute topteams zijn echter aartsrivalen Canada en de Verenigde Staten. Hun intense rivaliteit komt uitvoerig aan bod in de meeslepende documentaire Murderball, vanavond te zien bij de VPRO.

‘Het laatste wat we wilden maken is een van die up-with people, pat-on-the-back, good-for-you films‘, vertellen regisseurs Dana Shapiro en Henry Rubin. ‘Je kent dat wel: ‘Tsjonge, kijk die kreupele eens dapper wezen.” En inderdaad: medelijden is het laatste wat je voelt wanneer je de rolstoelatleten elkaar van de sokken ziet rijden in hun gladiatorachtige en met aluminiumstaal versterkte karren. Ze rammen met ware doodsverachting op elkaar in en geven niet af voor ze de bal in het doel van de tegenstander kunnen manoeuvreren. Vooral in de confrontaties tussen Canada en de VS gaat het er hard toe. Het feit dat de coach van Canada, Joe Soares, ooit de sterspeler van het Amerikaanse team was en overliep naar The Great White North omdat hij te oud bevonden werd om nog langer te kunnen spelen, gooit extra olie op het vuur. De Amerikanen vinden hem een verrader, en dan vooral kapitein Mark Zupan.

Murderball gaat over familie, wraak, eer en de triomf van iemand die twee jaar lang moest revalideren en nu weer zin heeft in het leven’, zegt Shapiro. ‘Bovenal is het een film over standing up, even after your spirit, and your spine, have been crushed.

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content