IN THE POCKET. VAN ADRESSEN OPSLAAN EN AGENDA’S BIJHOUDEN TOT NAVIGEREN EN MULTIMEDIATOEPASSINGEN: ZAKCOMPUTERTJES KUNNEN STEEDS MEER.

HP IPAQ HX4700

DELL AXIM X50V

www.dell.be

www.hp.be

Multimedia in zakformaat

Zakcomputertjes of PDA’s – persoonlijke digitale assistenten, voor mensen met meer tijd – waren tot voor kort vooral professioneel verantwoorde speeltjes voor drukke managers, maar sinds ze populair zijn geworden als navigatiehulpje in de wagen, spreken ze een veel breder publiek aan. Mensen die een PDA kopen om ermee te navigeren, zullen vanzelf wel ontdekken dat ze er ook andere dingen mee kunnen doen – hun agenda of adresboek bijhouden, bijvoorbeeld. Maar aangezien de toestelletjes steeds performanter worden en uitgerust zijn met betere schermpjes, zijn ze ook uitermate geschikt voor multimediatoepassingen.

Twee uitschieters in positieve zin zijn de Dell Axim X50v en de HP Ipaq hx4700. Het zijn de eerste PDA’s met een zogenaamde VGA-schermresolutie (640×480 pixels), te vergelijken met die van een gewone computermonitor, en uitermate geschikt om foto’s of video’s te bekijken. Het schermpje van de hx4700 is met zijn diameter van 4 inch nog iets groter dan dat van de Dell. Dankzij een door HP meegeleverd programma kan je het toestel dan ook perfect als digitaal fotoalbum gebruiken.

Omdat beide toestellen uitgerust zijn met de snelste processor die momenteel voor PDA’s op de markt is – een Intel 624 Mhz – zijn het ware rekenwondertjes, die zelfs nog iets te snel zijn voor de traditionele PDA-software. Een andere troef voor multimediatoepassingen is dat ze met hun 80 megabyte flink wat standaardgeheugen aan boord hebben. Niet genoeg om een speelfilm of je hele muziekcollectie op te slaan, maar toch al behoorlijk veel. Heel goed is ook dat beide toestellen zowel een SD als een CompactFlash geheugenkaart aankunnen, zodat je nog ruim 1000 megabyte aan het toestel kan toevoegen. Meer is toch niet zinvol, want het scherm en de processor vragen heel veel van de batterij. Een tweede of dikkere batterij kopen is dus zeker geen luxe.

Leuk aan beide toestellen is verder dat ze er vrij chic uitzien. Dell heeft met de X50 eindelijk een PDA op de markt gebracht die een fraai design heeft; de hx4700 van HP is misschien wat groot uitgevallen, maar met zijn zwarte metalen behuizing mag hij er best wezen. De prijs ook trouwens: 749 euro, of de prijs van een mooie pc. Met zijn 459 euro is de X50v dan ook een pak voordeliger.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content