Movie, maestro!

Net zoals vorig jaar barst de Eye Tunes-sectie van het Filmfestival van Gent van de opmerkelijke muziekfilms en dito documentaires. Van odes aan legendarische filmcomponisten over portretten van rare snuiters tot een musicalregistratie van Spike Lee: Knack Focus proeft voor.

Oil City Confidential

Na de Sex Pistols ( The Great Rock ‘n’ Roll Swindle, The Filth and the Fury), The Clash-frontman Joe Strummer ( The Future Is Unwritten) en het legendarische Glastonburyfestival neemt Brits film-, documentaire- en videoclipmaker Julien Temple Dr. Feelgood onder de loep. Waarom focust de regisseur van eightiesgigaflop Absolute Beginners zich uitgerekend op deze in 1971 opgerichte rhythm-and-bluesband? Zijn interesse in ‘all things punk’! De mix van brein en branie die de groepsleden destijds zowel op als naast het podium etaleerden, maakte Dr. Feelgood immers tot dé voorloper van de revolutionaire beweging. Ondanks enkele toppers in de Engelse hitlijsten bleef de Grote Doorbraak uit. Toch stopte de band nooit met optreden. Ontelbare ledenwissels, een overdaad aan interne conflicten en zelfs de dood van de enigmatische frontman Lee Brilleaux kregen de band tot op heden niet klein.

Conversations on Alex North’s Spartacus

Jerry Goldsmith noemde hem de meester der moderne scoreschrijvers, John Williams beschouwt hem als een inspiratiebron, een rolmodel én een held. U hebt het al geraden: Alex North was niet van de minsten. Met zijn door jazz geïnspireerde composities voor A Streetcar Named Desire leverde hij in 1951 al baanbrekend werk, zijn modernistische benadering van de hollywoodiaanse leidmotieftechniek maakte hem echter tot een levende legende. De muziek die hij schreef voor Stanley Kubricks indrukwekkende sandalenepos Spartacus wordt tot zijn beste én invloedrijkste werk gerekend. God der dvd-extra’s Laurent Bouzereau voelde bekende filmcomponisten als Lalo Schifrin, Mark Isham en Christopher Young aan de tand over de veranderingen die Norths eigenzinnige aanpak in hun vakgebied teweegbracht.

Bandes Originales: Georges Delerue

Wat hebben Jean-Luc Godard, François Truffaut, Bernardo Bertolucci en Mike Nichols met elkaar gemeen? Ze werkten allemaal samen met Georges Delerue, de Franse grootmeester die voor meer dan 350 bioscoop- en tv-producties muziek componeerde. Documentaire-maker Pascale Cuenot – die in het verleden gelijkaardige projecten over Gabriel Yared en Maurice Jarre regisseerde – tracht aan de hand van interviews met cocomponisten als Alexandre Desplat en regisseurs als Bruce Beresford, Oliver Stone en Agnès Varda de persoonlijke en professionele spirit van Delerue te doen herleven. In tegenstelling tot het gros van zijn collega’s stond de in 1992 overleden workaholic erop dat hij de opnames van zijn composities zelf dirigeerde. Op die manier kreeg de onverbeterlijke perfectionist de kans om de allerlaatste plooien glad te strijken.

Passing Strange

Passie voor muziek is Spike Lee met de pap-lepel ingegeven. Niet zo verwonderlijk als je weet dat zijn vader als gerenommeerde bassist onder meer Cat Stevens, Simon and Garfunkel en Bob Dylan begeleidde. Lees muzikale DNA verklaart niet alleen zijn trefzekere soundtrackselectie – van Public Enemy’s opzwepende Fight the Power in Do the Right Thing over de hartverscheurende jazztunes in Mo’ Better Blues tot de sombere score van 25th Hour – maar ook zijn bereidwilligheid om deze registratie van een door pers en publiek geprezen musical te regisseren. Onderwerp is een jonge muzikant die het Los Angeles van de late jaren 70 achter zich laat en richting Europa trekt. In het losbandige Amsterdam en het chaotische Berlijn gaat hij op zoek naar zijn ware ik. Uiteenlopende muziekstijlen als funk, punk, gospel, rock en soul begeleiden deze inwendige speurtocht.

Pianomania

Vlaanderens bekendste pianostemmer is ongetwijfeld Herr Seele. Internationale pianovirtuozen doen echter steeds meer een beroep op Stefan Knüpfer, een Oostenrijkse meester-stemmer die zijn leven wijdt aan het zoeken naar de volmaakte toon. Het doorgewinterde documentaireduo Lilian Franck en Robert Cibis neemt een kijkje achter de schermen van het klassieke concertwereldje, praat met toptalenten als Lang Lang, Alfred Brendel en Andrej Gravilov en ontdekt een microkosmos waarin werkelijk alles in het teken van de Kunst der Muziek staat. Familie, liefde en roem moeten allemaal baan ruimen voor een geobsedeerd streven naar perfectie, een queeste waarbij Knüpfer vaak de enige is die steun kan bieden.

The Weird World of Blowfly

Het veel te vroeg ter ziele gegane Bar Mondial in Antwerpen bood podium én onderdak aan menig excentriek muzikant. De passages van Blowfly gingen zelfs daar echter niet onopgemerkt voorbij. Met zijn curieuze combinatie van stomende funk, knettergekke kostuums en ronduit ranzige teksten schudde hij de meest cynische concertganger wakker. In dit onthullende portret van Jonathan Furmanski blijkt ene Clarence Reid schuil te gaan achter Blowfly’s malle masker. Deze zeventigjarige singer-songwriter heeft verschillende toptienhits op zijn naam staan, beweert verantwoordelijk te zijn voor het allereerste hiphopnummer – opgenomen in 1965! – en moet dag in, dag uit vechten om zijn van vulgariteiten bulkende songs te kunnen brengen. Met ontwapenende lofbetuigingen van raplegendes Ice T en Chuck D.

Door Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content