MORCHEEBA @ GENT JAZZ

Omdat een mens tijdens een jazzfestival al eens de beentjes wil strekken en – laten we daar niet flauw over doen – omdat ook jazzcats hun ogen graag de kost geven, staat tussen al het trompetgeschetter en drumgeroffel op Gent Jazz Morcheeba geprogrammeerd. Eye candy van dienst is de chocoladen chanteuse Skye Edwards: ‘Ik verzet geen voet zonder mijn make-uptasje.’

Na een schijnbaar vegetatief bestaan van meer dan zeven jaar trad Morcheeba pas écht weer op de voorgrond toen Skye – acroniem van haar echte naam, Shirley Klaris Yonavieve Edwards – zich vorig jaar opnieuw bij de de Britse triphopgroep voegde. Samen met de broers Paul en Ross Godfrey maakte ze een joyeuse rentrée met Blood Like Lemonade, een triomftocht die deze zomer wordt voortgezet op ’s werelds festivalpodia. We bellen Skye bij haar thuis in Surrey, waar ze net even uitblaast tussen twee optredens van Morcheeba’s zomertoer.

Wat vreet je zoal uit op een rustdag?

Skye: Stel je daar vooral niet te veel rock-‘n-roll bij voor. Wat heb ik gedaan? Het huis opruimen. Stofzuigen. De toaster eindelijk eens proper maken. En mieren bestrijden! We zitten met een mierenplaag in huis en ik krijg dat ongedierte maar niet uitgeroeid.

Koperen muntstukjes leggen, heb ik me laten vertellen.

Skye:Really? Dat ga ik dan meteen proberen, want het is echt verschrikkelijk. Voor mezelf en mijn man vind ik die mieren niet zo’n onoverkomelijk ongemak, maar mijn jongste zoon is drie en ik heb liever niet dat zijn bedje krioelt van de insecten. Ze hebben onlangs de deur van ons salon naar de tuin door een raamdeur vervangen, waardoor er nu een spleet gaapt waarlangs die mieren ongehinderd binnenmarcheren. Maar goed: straks leg ik allemaal munten onder die spleet en dan zijn we ervan af, als ik je mag geloven. Bedankt voor de tip!

Geen dank. Hoe voelt het om meer ‘on the road’ te zijn?

Skye: Fantastisch! Echt, ik leef op tijdens het festivalseizoen. Je bent voortdurend buiten en je ziet nog eens wat. Vorige week in Bulgarije heb ik nog Stereo MC’s gezien. Voor het eerst, moet ik er tot mijn schaamte bijzeggen, want ik had ze nog nooit aan het werk gezien.

Zijn er persoonlijke spullen die je altijd op tournee meeneemt omdat je ze niet kunt missen?

Skye: Een heleboel! Om te beginnen: mijn make-uptasje. Ik verzet geen voet zonder mijn make-uptasje. Schoenen ook natuurlijk: loads and loads of shoes – ik ben tenslotte een vrouw. (Lacht) En als kinderen onder ‘persoonlijke spullen’ vallen: mijn jongste zoon. Hij is er nu drie, maar hij ging al mee op tournee toen hij amper zeven weken oud was. Wel grappig: op zijn reispas staat nog altijd een foto van toen hij vier weken was, wat nu – drie jaar later – geregeld voor hilariteit zorgt aan de douane. Hij lijkt natuurlijk totaal niet meer op de baby van toen. (Lacht) Mijn andere zoon is vijftien en mijn dochter dertien: die beginnen nu echt lol te beleven aan zo’n tournee.

Je hebt een zijdezachte, maar erg fragiel klinkende stem. Hoe verzorg je die?

Skye: Tot over enkele jaren deed ik dat helemaal niet, maar ik ben bijgedraaid. Eerlijk gezegd lijdt mijn stem niet zozeer onder het zingen tijdens de optredens, wel onder het roepen en schreeuwen als we iets gaan drinken nadien. (Lacht) Daarom oefen ik mijn stem vóór we op tournee vertrekken. Een jaar of vijftien geleden ging ik in Londen een tijdje naar een stemcoach om luider te leren zingen, en zijn oefen-cd’s gebruik ik nog altijd om mijn stem op te warmen.

Klopt het dat een hotel in São Paolo zijn dakterras naar jou genoemd heeft?

Skye: Jazeker! Ik ben er ook maar toevallig achtergekomen. Toen we met Morcheeba een keer in São Paolo waren geboekt, werden we benaderd door Hotel Unique, een hotelketen die ons tegen een zeer voordelige prijs kamers aanbood in hun hotel daar. Ik zweer je: nooit van mijn leven heb ik in zo’n immense, superchique suite geslapen. Alsof ik de Lotto gewonnen had, echt het soort kamer waarin normaal alleen de Jay-Z’s en Madonna’s van deze wereld verblijven. Anyway, toen ik iets ging drinken aan de bar op het dakterras, kwam de manager mij dus vertellen dat de Skye Bar naar mij was vernoemd. Hij was blijkbaar een grote fan van Morcheeba en had aan de naam van de bar – The Sky Bar – een ‘e’ toegevoegd als eerbetoon aan mij. Sindsdien staat er een foto van mij in de bar: dat was wel het minste wat ik kon terugdoen. (Lacht)

Tot slot: durven jullie zich uit pure verveling weleens schuldig te maken aan kinderachtige practical jokes op tournee?

Skye:Afraid so. Ross vindt het bijvoorbeeld onweerstaanbaar grappig om mijn exemplaar van de setlist omgekeerd op het podium te plakken. Of het glas water dat voor mij klaarstaat op een of andere versterker vast te lijmen. Als je wil zien hoe volwassen mensen zich aanstellen als de eerste de beste pubers, moet je met Morcheeba op tournee.

Lees alles over de festivals op KNACKFOCUS .BE

DOOR VINCENT BYLOO

‘Als je wil zien hoe volwassenen zich aanstellen als pubers, moet je met ons op tournee.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content