De tien mafste, ziekste en kleurrijkste personages die aan het brein van Joel en Ethan Coen wisten te ontsnappen.

1 Loren Visser

Film: Blood Simple (1984)

Acteur: M. Emmet Walsh

Beroep: Privédetective/huurmoordenaar

Plot: De jaloerse eigenaar van een ongure bar in Texas is ervan overtuigd dat zijn vrouw hem bedriegt. Hij huurt de sjofele private dick Visser in om haar te vermoorden. Een hypergestileerd misdaadverhaal waarin de Coens je steeds op het verkeerde been zetten.

Quote: ‘ Gimme a call when you want to cut of my head. I can always crawl around with it.

Memorabel: Visser trekt voortdurend vliegen aan.

2 Bernie Bernbaum

Film: Miller’s Crossing (1990)

Acteur: John Turturro

Beroep: Oplichter/bookmaker

Plot: Amerika tijdens de drooglegging. De Ierse maffioso Tom Reagan komt in conflict met zijn mentor door diens liefje Verna te stelen, over te lopen naar het Italiaanse kamp en de twee clans listig tegen elkaar uit te spelen. Noir à la Dashiell Hammet, maar dan met een groteske coeneske twist.

Quote: ‘ I’m praying to you. Look in your heart! Look in your Heart! I’m praying to you! Look in your heart! I’m praying to you! Look in your heart! You can’t kill me! Look in your heart!

Memorabel: De hilarische buitensporig lange monoloog waarin de gluiperige Bernie bij Reagan om zijn leven smeekt.

3 Charlie Meadows

Film: Barton Fink (1991)

Acteur: John Goodman

Beroep: Verzekeringsagent/buurman

Plot: Barton Fink, een linkse toneelschrijver uit New York, wordt naar Hollywood gelokt om een sociaal geëngageerd scenario te schrijven. Hij ondervindt er allerlei hindernissen op zijn pad naar succes: blacklisters, writer’s block, onthoofde lijken en opdringerige en fysiek imposante buren.

Quote: ‘ Sometimes it gets so hot I want to crawl right out of my skin.’

Memorabel: Het pus dat plots uit Charlies oor druipt, of nog creepier: het mysterieuze pakje – ter grote van een mensenhoofd – dat hij aan Barton geeft en waarvan de inhoud nooit wordt onthuld.

4 Norville Barnes

Film: The Hudsucker Proxy (1994)

Acteur: Tim Robbins

Beroep: Speelgoeduitvinder/CEO

Plot: Een cynische tycoon benoemt de volslagen idioot Norville Barnes tot hoofd van speelgoedgigant Hudsucker Industries in de hoop de aandelen te kelderen en zelf de macht te grijpen. Bigbusinesssatire vol knipogen richting Frank Capra, Howard Hawks en Preston Sturges.

Quote: ‘ Is there a larger model for the obese? What if you tire before it’s done? What the hell is it?

Memorabel: De montagesequentie waarin je ziet hoe de hoelahoep na lang aarzelen dan toch heupwiegend Amerika verovert.

5 Gaer Grimsrud

Film: Fargo (1996)

Acteur: Peter Stormare

Beroep: Huurmoordenaar/zwijger

Plot: De schlemielige autoverkoper Jerry Lundegaard huurt twee criminelen in om zijn vrouw te ontvoeren en aldus zijn bazen op te lichten, maar als vanzelfsprekend loopt zijn plan volledig uit de hand. Zwarte gangsterkomedie vol schitterende personages en humor droger dan een lap ingevroren rendiervlees.

Quote: ‘ Shut the fuck up! I’ll throw you back in the trunk, you know?

Memorabel: De zwijgzame killer Gaer Grimsrud tracht het lijk van Lundegaards echtgenote in stukken te zagen, maar ontdekt dat zulks geen sinecure is wanneer die ledematen keihard geworden zijn.

6 Jesus Quintana

Film: The Big Lebowski (1998)

Acteur: John Turturro

Beroep: Bowlingkampioen/pederast

Plot: De onverbeterlijke slacker Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski mag van luiheid dan al een olympische discipline hebben gemaakt, hij laat niet zomaar op zijn tapijt pissen, zelfs niet wanneer hij per abuis voor een gelijkgenaamde tycoon wordt aangezien. De Coencultfavoriet bij uitstek vol onvergetelijke dialogen en paradijsvogels.

Quote: ‘ You said it, man. Nobody fucks with the Jesus!

Memorabel: De hilarische introductie van de pedofiele bowlingkoning in slomo op de flamencotonen van de Gypsy Kings, purperen pak, haarnetje, sieraden en krultong incluis.

7 Big Dan Teague

Film: O Brother, Where Art Thou? (2000)

Acteur: John Goodman

Beroep: Bijbelverkoper/cycloop

Plot: Homerus’ Odyssee meets Preston Sturges in The Deep South, met drie ontsnapte bajesklanten die tijdens de grote depressie door Mississippi trekken en onderweg diabolische blueszangers, sexy sirenes en eenogige, onophoudelijk taterende Bijbelverkopers ontmoeten.

Quote: ‘ You don’t say much my friend, but when you do it’s to the point. And I salute you for it.

Memorabel: De genereuze glimlach waarmee de moderne cycloop zijn hypocriete praatjes en Bijbels slijt en desnoods ter plekke je ziel opvreet.

8 Freddy Riedenschneider

Film: The Man Who Wasn’t There (2001)

Acteur: Tony Shalhoub

Beroep: Advocaat/sofist

Plot: De kettingrokende kapper Ed Crane chanteert de baas van zijn vrouw om in droogkuis te kunnen investeren, maar zijn plan botst op overspelige intriges, raciale spanningen, ingebeelde oorlogshelden, sexy pianoleerlingen en Heisenbergs onzekerheidsprincipe.

Quote: ‘The more you look, the less you really know.’

Memorabel: De rechtbankscène waarin advocaat Riedenschneider zijn cliënt Ed Crane tracht vrij te pleiten op basis van het onzekerheidsprincipe van quantumfysicus Werner Heisenberg.

9 Howard D. Doyle

Film: Intolerable Cruelty (2003)

Acteur: Billy Bob Thornton

Beroep: Oliebaron/melkkoe

Plot: Screwball comedy waarin de in echtscheidingen gespecialiseerde succesadvocaat Miles Massey in de clinch gaat met een sexy arriviste die van haar steenrijke man wil scheiden. Tot hij zelf bezwijkt onder haar duivelse charmes.

Quote: ‘ I love you like a son of a bitch.’

Memorabel: Howard D. Doyles introductie op een party, alsof J.R. uit Dallas zonet een gezinspak Prozac heeft binnengeslikt.

10 The General

Film: The Ladykillers (2004)

Acteur: Tzi Ma

Beroep: Tunnelgraver

Plot: Een stel criminelen – onder leiding van de verbaal bevlogen professor G.H. Dorr – wil een casino leegroven en huurt in de hoedanigheid van een kamerorkestje een kamer bij een nietsvermoedende, ouwe black mama. De Britse Ealingklassieker uit de fifties getransponeerd naar de hedendaagse Deep South.

Quote: ‘ Must float like leaf on river of life. And kill old lady.

Memorabel: Hoe je ervaring als tunnelgraver bij de Vietcong nog van pas kan komen, zelfs al baat je nu een donutshop uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content