Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

FAMILIEFEEST – De Amerikaanse sitcom ‘Modern Family’ is weinig baanbrekend, maar je sluit hem toch heel snel in je hart.

Reeks: ***

Extra’s: ***

20th Century Fox

Reeks. Een waarschuwing voor Applehaters: in het eerste seizoen van Modern Family draait een aflevering helemaal rond de iPad. In Game Changer, in de VS uitgezonden vlak voor de lancering van de tablet, droomt de nerdy Phil van zijn eigen iPad. Die komt net op zijn verjaardag uit – ‘ It’s like Steve Jobs and God got together to say, ‘We love you, Phil’, ‘ aldus de man – en daarom probeert zijn vrouw Claire een exemplaar te bemachtigen, met alle grappige verwikkelingen van dien. De aflevering lijkt één lange reclamespot voor de iPad (volledig gratis bovendien, want Apple heeft niet betaald voor de product placement), maar tegelijk is ze bijzonder gevat. Als Claire problemen heeft om aan een iPad te raken en Phil vertelt dat de winkel volgende week een nieuwe lading binnenkrijgt, reageert die bijvoorbeeld zo: ‘Next week? That’s like the worst thing you can say to an early adopter.’

Game Changer kan symbool staan voor het volledige eerste seizoen van Modern Family, een sitcom die erin slaagt om met bekende ingrediënten toch iets fris te brouwen. In de reeks volgen we de lotgevallen van drie met elkaar verbonden gezinnen: Phil en Claire en hun drie kinderen, Claires broer Mitchell en zijn vriend die net samen een kind geadopteerd hebben en de pater familias Jay Pritchett, die na zijn scheiding hertrouwd is met de rondborstige Colombiaanse Gloria en zo de stiefvader is geworden van Manny. De serie is opgevat als een docusoap waarin cameraploegen het dagelijkse leven van de families registreren, wat betekent dat de personages af en toe in de camera kijken en tussendoor commentaar mogen geven.

Op zich is Modern Family weinig vernieuwend. Sommige personages – de verwijfde homoseksueel, de vurige Latina, de brave man onder de sloef – komen zo uit het grote sitcomhandboek gestapt en het concept van de pseudodocu werd ook al heel vaak gebruikt. De serie is bovendien erg schatplichtig aan Arrested Development, de cultreeks over de excentrieke familie Bluth die we in dit tijdschrift al enkele keren uitgebreid aangeprezen hebben. Eigenlijk is Modern Family een iets minder waanzinnige en meer publieksvriendelijke versie van Arrested Development: dat verklaart wellicht waarom de tweede altijd heeft moeten vechten om op de Amerikaanse tv te overleven en de eerste moeiteloos de hakbijl kan ontwijken – in de VS loopt momenteel het tweede seizoen ten einde.

Dat Modern Family niet revolutionair is, vergeet en vergeef je snel. De personages – ook die met een karikaturaal trekje – zijn van in aflevering één erg levensecht, de verhalen zitten knap in elkaar en de dialogen bevatten ware pareltjes. Ook de commentaren die de personages meegeven als ze zogezegd met de cameraploeg apart zitten, zijn vaak geweldig. Als de relatie tussen Mitchell en zijn moeder ter sprake komt, zegt Mitchells partner Cameron bijvoorbeeld dit tegen de camera: ‘There’s a fish in nature that swims around with its babies in its mouth. That fish would look at Mitchell’s relationship with his mother and say, ‘That’s messed up’.’

Modern Family is niet alleen grappig, de schrijvers slagen er ook in om te ontroeren met verhalen over hoe belangrijk goede familiebanden zijn, of hoe moeilijk het vandaag is om te weten te komen hoe je je kinderen het best kunt opvoeden. Die twee aspecten – de humor en de ontroering – komen samen in Family Portrait, de schitterende afsluiter van een erg knap eerste seizoen.

Extra’s. Een hele hoop gewiste scènes, interviews met de acteurs, bloopers en enkele korte documentaires, zoals making-ofs van de voorlaatste en de laatste aflevering. De leukste extra is Real Modern Family Moments, waarin getoond wordt dat veel verhaallijnen uit het eerste seizoen rechtstreeks uit het leven van de makers gegrepen zijn.

Win 3 exemplaren van Modern Family Seizoen 1. Zie pagina 6.

TRAKTEERT OP KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content