Kies je voor een netbook? Of toch maar voor een klassieke laptop? De exponentiële groei van de eerste laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar zijn netbooks ook beter dan laptops? Een vergelijking.

Het gaat goed met de draagbare pc. Zeer goed, zelfs. Dankzij ons haast dwang-matige verlangen om altijd en overal toegang te hebben tot het wereldwijde web zal de pc-markt tegen eind 2010 met 10 percent zijn toegenomen. Vooral de netbooks kennen een explosieve groei, plus 55 percent tijdens de eerste helft van dit jaar om precies te zijn. Toegang tot het internet en de belangrijkste administratieve programma’s, plus de mogelijkheden om foto’s te bewerken, muziek te beluisteren, films te bekijken en te videochatten voor soms minder dan 300 euro? Geen wonder dat de mini-pc de consument blijft bekoren. Asus, dat drie jaar geleden de trend zette met de eerste netbook ter wereld, lanceert nu voor 299 euro de EeePC 1001 PQ. Het model richt zich op tweens. Het is uitgerust met kinderbeveiliging, en het kan door de eigenaars naar eigen smaak worden vormgegeven door de behuizing van de bijgeleverde stickers te voorzien. Zeer verleidelijk voor potentiële jonge pc-gebruikers, die amper kunnen wachten om hun eerste mail te versturen.

Netbook: de basisbehoeften

Een netbook is ideaal voor beginners, mensen met een klein budget of consumenten op zoek naar een tweede pc. Waarom? Omdat het aangeboden materiaal enkel in de basisbehoeften voorziet. Zelfs de meest gesofisticeerde netbook heeft amper een 10-inch beeldscherm met een gelimiteerde resolutie tot 1024 x 600, een harde schijf van 250 GB, 1 GB werkgeheugen en een eenvoudige processor. Bovendien draait het systeem op een startereditie van Windows 7, het kleine broertje van de thuisversie die op de meeste hedendaagse pc’s gebruikt wordt. Een dvd-speler moet je al helemaal vergeten, al kan een van de drie USB-poorten altijd gebruikt worden om een externe harde schijf of dvd-lezer op aan te sluiten.

Charme in de strijd

Om weerwerk te bieden aan de volgende golf tablet-pc’s tonen alle nieuwe netbooks zich dit eindejaar van hun beste kant en trachten ze u te verleiden met hun look en functionaliteit. Kosten noch moeite werden gespaard om de netbook qua design en ergonomie flink op te waarderen. Het aangenaam voelende klavier met rubberen toetsen is stilaan de standaard aan het worden, net zoals het multipoint trackpad, dat heel nauwkeurig werkt en je bijvoorbeeld in staat stelt om een foto slechts met een eenvoudige beweging van twee vingers te vergroten. Ook een knop voor onmiddellijke internettoegang is nieuw bij enkele modellen – erg handig om snel uw mails te checken zonder te moeten wachten tot Windows is opgestart. Daarnaast is er een soortgelijke shortcut om socialenetwerksites te raadplegen, zodat u al in enkele seconden je Facebookstatus kunt updaten. Ook de levensduur van de batterij gaat er zienderogen op vooruit: in veel gevallen kun je zonder oplader een hele dag lang aan de slag.

Laptops: reizende bureaus

Laptops vormen het ideale compromis tussen comfort, performantie en mobiliteit én zijn zowel te gebruiken voor administratieve kantoortaken als voor veeleisende multimediatoepassingen. Je kunt ze perfect bezigen voor foto- of videomontage en videogames. Voor minder dan 600 euro krijg je een mooi beeldscherm dat een betere kwaliteit levert dan die van de meeste netbooks (1366 x 768 pixels) en meestal is ook een dvd-speler inbegrepen. Het ontbreekt laptops vaak enkel aan de laatste nieuwe technologieën – zoals de Intel Core i3-processor – om de rekensnelheid wat op te drijven. Feit is dat een degelijke laptop altijd een stuk krachtiger en performanter is dan eender welke netbook. De keuze tussen compactheid en kracht ligt dus bij de consument.

Nieuwste technologie

Krachtige configuraties, enorme gegevensopslagmogelijkheden, HDMI-aansluitingen om beelden te bekijken op een tv-scherm en soms zelfs al een USB 3.0-poort om supersnel gegevens door te sturen: de laptops die dit jaar op ons losgelaten worden, zijn vaak uitgerust met de meest recente processors (Intel Core i3 of Core i5). Deze krachtige werkpaarden slagen er probleemloos in om verschillende softwareprogramma’s tegelijkertijd te draaien. Naast het streven naar de indrukwekkendste rekenkracht, lijkt het onder de verschillende merken ook een uithoudingswedstrijdje te worden wat de autonomie van de batterij betreft. Er bestaan al verschillende systemen die met één batterijlading langer dan drie uur kunnen functioneren. Kwestie van het huis al eens zonder lader te kunnen verlaten.

SIMONA GOUCHAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content